Patria ja Pratt & Whitney allekirjoittivat sopimuksen F135-moottoreiden tuotannosta Suomessa

LM_enginecoverPatria ja Pratt & Whitney ovat allekirjoittaneet teollisen yhteistyön raamisopimuksen (Memorandum of Agreement), joka kattaa Pratt & Whitney F135 -moottorien tuotanto- ja ylläpitotoiminnot Suomessa. 

Sopimus sisältää F135-moottoreiden sekä komponenttien kokoonpanon vuosien 2025–2030 aikana, jota seuraa F135:n moottorien huolto- ja ylläpitovaihe vuodesta 2030 alkaen. Sopimuksen välittömän työllistämisvaikutuksen Patrialle vuosina 2025–2030 arvioidaan olevan noin 50 henkilöä.

Tarvittavat kokoonpano- ja huoltolinjat rakennetaan Nokian Linnavuoreen. Rakennuspaikka sijaitsee Linnavuoressa ennestään rakentamattomalla alueella. Uusien tilojen bruttoala on 11 060 brm2 ja hankkeen aluetöiden laajuus on noin 57 000 m2.

LM_F135_engineEnsi vaiheessa Suomessa käynnistetään moottorin ja sen apulaitteiden kokoonpanotyö, jossa rakennus toimii tuotantotilana. Kokoonpanovaiheen päätyttyä rakennuksen käyttötarkoitus muutetaan moottorien huoltotilaksi.

“Tämä ainutlaatuinen sopimus Patrian ja Pratt & Whitneyn välillä tarvittavien F135-moottoreiden kyvykkyyksien rakentamisesta on jälleen yksi virstanpylväs Suomen F-35-hankkeelle ja Patrialle”, sanoo F-35-ohjelman hankejohtaja Petri Hepola.

“Yhteistyö Patrian, Pratt & Whitneyn ja Suomen puolustusministeriön ja puolustusvoimien välillä on ollut sujuvaa ja tuloksellista. Odotamme innolla Patriassa yhteistyön hyvää jatkumista sekä uusien kyvykkyyksien kehittämistä yhdessä", jatkoi Hepola.

”Suomelle tarjotut F135:een liittyvät teolliset kyvyt tukevat Suomen teollisuuden kasvua viidennen sukupolven moottoriosaamisessa. Tämä parantaa huoltovarmuutta Suomessa ja Nato-kumppanimaissa ja laajentaa samalla F135-moottorin ylläpitoverkostoa”, sanoi Pratt & Whitneyn F135-ohjelman johtaja Chris Johnson.

F35_top_1“Olemme innoissamme siitä, että näemme lähitulevaisuudessa Patrian kokoamia F135-moottoreita suomalaisissa F-35-hävittäjissä. Yhteistyön päämääränä on siirtyminen kansalliseen huoltokykyyn, jolla tuetaan Suomen ilmavoimien operatiivisia vaatimuksia seuraavien vuosikymmenien aikana", jatkoi Johnson.

F-35:n teollisen yhteistyön ohjelma Suomessa luo vahvaa osaamista huoltovarmuuden kautta ja on myös kansantalouden kannalta merkittävä.

Lue myös: