Pilatus julkisti todellisen sveitsiläisen monitoimityökalun

pc24_2_pilatusSveitsin armeijan linkkuveitsi oli varmaankin ensimmäinen monitoimityökalu. Nyt samasta maasta tuleva Pilatus aikoo tuoda samanlaisen jokapaikan höylän liikesuihkukoneiden kilpailuille markkinoille.

EBACE 2013 -messuilla (European Business Aviation Convention and Exhibition) Genevessä tänään esitelty Pilatus PC-24 on valmistajansa mukaan Super Versatile Jet eli erityisen monipuolinen suihkukone.

Pilatus on onnistunut saaman tukevan jalansijan markkinoilla yksimoottorisella PC-12-potkuriturbiinikoneellaan. Sitä operoi myös Suomen Ilmavoimat yhteyskonekäytössä. Konetta suosivat myös itse lentävät omistajapilotit.

PC-24 on yhtiön ensimmäinen suihkukone. Sitä on suunniteltu pari vuotta ja tavoitteena on toistaa PC-12:n menestys pienten suihkukoneiden kategoriassa.

pc24_1_pilatusTai oikeammin sen ulkopuolella. Pilatus kertoo, että kone on suunniteltu havaittuun tarpeeseen, johon ei ole tarjontaa: nopeammin, pidemmälle, mutta pienemmiltä lentopaikoilta. Ja mielellään yhdellä ohjaajalla.

PC-24:n nousuun ja laskuun tarvitaan olosuhteista riippuen 800 - 1300 metriä päällystettyä kiitotietä. Koneen päätelineissä on neljä rengasta ja PC-24 kykenee operoimaan myös päällystämättömiltä lentopaikoilta. Yhtiön mukaan se tarkoittaa maailmanlaajuisesti 21 000 kenttää eli lähes sataa prosenttia tarjolla olevista.

pc24_5_pilatusKone on tarkoitettu operoitavaksi yhdellä lentäjällä yhtiön kaikkien tyyppien esimerkin mukaisesti. Tämän mahdollistaa PC-24:n ohjaajan kuormitusta vähentävä Pilatuksen ACE-ohjaamo (Advanced Cockpit Environment).

Laitteistot toimittaa Honeywell. Kokonaisuuteen kuuluu mm. neljä 12 tuuman nestekidenäyttöä.

pc24_4_pilatusMatkustajia PC-24 kuljettaa mukavimmassa versiossaan kuusi. Matkustamoa voidaan helposti muokata kulloisenkin tarpeen mukaan. Istuimissa on pikakiinnitys ja irrotus sujuu muutamassa minuutissa. Enimmillään mukaan mahtuu kymmenen ihmistä.

pc24_6_pilatusMatkustamo muuntuu myös rahtikäyttöön ja PC-12-tyylinen kunnon rahtiovi on vakiovaruste. Standardikokoinen kuormalava on lastattavissa koneeseen sen kautta. Jo tämä oikeuttanee yhtiön käyttämään nimitystä Super Versatile Jet.

Uudessa Pilatuksessa on kaksi takarunkoon asennettua Williams International FJ44-4A -suihkumoottoria. Mukana on Pilatuksen innovoima Quiet Power Mode, joka tarjoaa sähkövirran ja ilmastoinnin tai lämmityksen kentillä, jossa ei ole saatavana maavirtaa.

Koneen matkalentonopeus on 425 solmua (787 kmh). Sakkausnopeus on 150 kmh. PC-24:n toimintamatka on 3 600 km.

Koneen ensimmäinen prototyyppi on parhaillaan rakenteilla. Ensilentoa odotetaan vuoden 2014 loppupuolella ja toimituksia asiakkaille vuonna 2017. PC-24 SVJ:n hinnaksi arvoidaan noin yhdeksän miljoonaa dollaria. ++