Pohjoismaiden neuvoston kokous: Puolustusyhteistyötä ja arktisen alueen ilmavalvontaa voisi laajentaa

HornetPohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto ja useiden maiden puolustusministerit sekä joukko suurlähettiläitä kokoontuivat Pohjoismaiden neuvoston pyöreänpöydän turvallisuus- ja puolustuspoliittinen keskusteluun Helsingissä 30. syyskuuta. Norjan puolustusministeri Marit Nybakkin mukaan Pohjoismaiden tulisi kehittää puolustusyhteistyötä ja lisätä ilmavalvontaa.

Ministeri Nybakkin mukaan yhteistyötä tulisi kehittää pohjoismaisen puolustusyhteistyön NORDEFCO:n kautta. Suomi on jättämässä puolustusyhteistyön puheenjohtajuuden vuonna 2014 sen siirtyessä Norjalle. Suomea kokouksessa edusti puolustusministeri Carl Haglund.

"Olemme yhä enemmän riippuvaisia Pohjoismaisesta yhteistyöstä. Useita käytännön puolustoimia lakkasia olemasta ilman yhteistyötä", sanoi Haglund.

"NORDEFCO ei ole eikä tule koskaan olemaan puolustusliitto - yhteistyö on käytännöllinen ratkaisua".

Pohjoismaisen puolustusyhteistyön tarkoituksena on vahvistaa osapuolten maanpuolustusta, saavuttaa synergiaetuja ja löytää yhteisiä tehokkaita ratkaisuja.


Arktisen alueen tärkeys korostumassa

Pohjoismainen puolustusyhteistyö on edennyt hyvin pitkälle. Kysymys kuuluu, että kuinka pitkälle yhteistyö voi mennä ja mitkä ovat mahdollisuudet sekä rajoitukset?

Norjan, tulevan puheenjohtajamaan visiot ovat selvät. Todennäköisimpiä uhkia turvallisuudelle Pohjoismaissa ovat terrori-iskut ja luonnonkatastrofit. Solidaarisuus varmistaisi sen, ettei mikään Pohjoismaa kohtaisi vaikeuksia yksin.

Norjalla, Islannilla ja Tanskalla on myös yhteistyötä Arktisella alueella.

"Tulevaisuudessa on tärkeää keskustella myös yhteistyöstä ilma- ja merialueiden valvonnasta Arktisella alueella", sanoi Nybakk kokouksessa.

Suomen puolustusministeri Haglund kertoi Helsingin Sanomille
omana kantanaan tilaisuuden päätteeksi, että hänen mielestään arktisen alueen ilmavalvonta tulisi järjestää Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan kesken niin, että Venäjä olisi "ehdottomasti" mukana. Näin vältettäisiin vastakkainasettelu.

 

Pohjoismaiden neuvoston tiedote Helsingin kokouksesta
HS:
Norja: Arktisen alueen ilmavalvontaa voisi laajentaa

Pohjoismainen puolustusyhteistyö NORDEFCO