Puolustusvoimat 100 -juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän paraatiin Mikkelissä

Lippujuhla_MH_closeupsPuolustusvoimat 100 -juhlavuoden huipentava itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään vuonna 2018 Mikkelissä Paraatin teemana on Puolustusvoimat - 100 vuotta valmiutta. Mikkelin paraatin ylilennossa ovat mukana Ilmavoimat ja Maavoimat omalla kalustollaan.

Itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 900 henkilöä. Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Mikkelin torilla, jonne paraatijoukot ryhmittyvät kello 11.30 alkaen.

Ohimarssi toteutetaan kello 13 alkaen Maaherrankadulla. Ohimarssiin osallistuu jalan marssivien osastojen lisäksi Maavoimien valmiusyksiköiden kalustoa, yhteensä yli 50 ajoneuvoa. Ohimarssin vastaanottopaikka on Itä-Suomen aluehallintoviraston kohdalla. Jalan marssivat osastot lähtevät liikkeelle Vuorikadun tasalta. Ohimarssia on mahdollista seurata Maaherran kadun varrelta.

Ohimarssin ylilennoissa on mukana Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Mikkelin keskustan alueella.

Paraatin ottaa vastaan Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko seurassaan Mikkelin kaupungin edustaja ja sotiemme veteraani. Kenttähartauden pitää Maavoimien kenttärovasti Vesa Aurén, ja paraatijoukkoja komentaa Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Markku Myllykangas. Paraatin järjestelyistä vastaa Karjalan prikaati.

 Paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi nähtävää tarjoaa Puolustusvoimien monipuolinen kalustonäyttely.

Paraatia voi seurata YLE areenasta. Selostajina ovat Mirva Brola ja Timo Keränen.


Paraatipäivän ohjelma


klo 9.40 Seppeleenlasku Päämajapatsaalla Mikkelin torilla

klo 9.30 - 15.00 Kalustonäyttely Raatihuoneenkadulla

klo 11.30 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Mikkelin torille

klo 12.00 Paraatikatselmus Mikkelin torilla

klo 13.00 Ohimarssi Maaherrankadulla

Lisäksi yleisö voi tutustua kello 11 - 16 Kauppakeskus Stellassa Upseerifilatelistit ry:n Puolustushaarojen 100-vuotisesta historiasta kertovaan roll up -tauluille painettuun filateeliseen näyttelyyn.
Paraati vaikuttaa Mikkelin liikenteeseen

Ajoneuvoilla liikkumista on syytä välttää keskustassa paraatitapahtumien aikana, koska osa kaduista ja alueista varataan paraatikäyttöön. Yleisöä pyydetään saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin.


Paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla osin jo 5.12.

Paraatijoukkojen pääosat saapuvat Mikkeliin 5.12. aikana. Liikennejärjestelyistä tiedotetaan lisää tarkemmin viikolla 48. Tietoa liikennejärjestelyistä koostetaan myös Puolustusvoimien ja Mikkelin kaupungin verkkosivuille.

Yleisöä muistutetaan, että koko Mikkelin keskustan alue on lentokieltoaluetta ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena on ainoastaan viranomaistoiminta.

Puolustusvoimat toivottaa yleisön tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia.