Puolustusvoimien paraati tuo sotilasilmailun sunnuntaina Helsingin keskustaan

IMG_8300Puolustusvoimat järjestää lippujuhlan päivän valtakunnallisen paraatin Helsingissä sunnuntaina 4. kesäkuuta. Luvassa on myös Ilmavoimien lentonäytös Kaivopuistossa, kalustonäyttely Kansalaistorilla sekä perinteiset ylilennot ohimarssin aikana. Mukana on myös Rajavartiolaitos.

Paraatin teemana on "maanpuolustus kuuluu kaikille". Päivän aikana ohjelmaa on luvassa eri puolilla kantakaupunkia.

Sunnuntai käynnistyy merivoimien lipunnostolla Eteläsatamassa kello 8. Näytteille tuodaan käytännössä kaikki alusluokat ja ne ovat avoinna yleisölle kello 9 - 15. Rannalla on merellinen kalustonäyttely.

orbiter_simlatKatajanokan puolella on avoinna Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turva. Vartiolentolaivue tuo nähtäville Airbus Helicopters H215 Super Puma -pelastushelikopterinsa (OH-HVQ). Se laskeutuu Turvan keulaosan lentokannelle.

Kalustonäyttely Kansalaistorilla Eduskunnan edessä aukeaa kello 10 ja on avoinna kello 18 asti. Siellä on esillä monipuolinen kattaus Puolustusvoimien kalustosta. Esillä on ensimmäistä kertaa Etelä-Koreasta ostettu tela-alustainen panssarihaupitsi K9 Thunder.

valaparaati1Myös ilmailu on esillä kalustonäyttelyssä. Nähtävänä on mm. maavoimien uusi Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS -tiedustelulennokki (kuvassa yllä).

Ilmapuolustusta esitellään monipuolisesti. Esille tuodaan kolme ilmatorjuntaohjusjärjestelmää: ITO90M Crotale NG, ITO15 Stinger RMP Block 1 ja ITO12 NASAMS II FIN (kuvassa vasemmalla).

Ilmavoimien osastolla on todennäköisesti nähtävänä mm. heittoistuin ja hävittäjäohjaajan lentovarusteet. Toisin kuin Kokonaisturvallisuusmessuilla Tampereella 2015, paraatin kalustonäyttelyyn ei tuoda oikeita ilma-aluksia kuten McDonnel Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -hävittäjää tai NH Industries NH90 -kuljetushelikopteria.

Ilmavoimien HornetSen sijaan ne voidaan paraatipäivänä nähdä luonnollisessa elementissään taivaalla. Ilma- ja maavoimien lentonäytös järjestetään Kaivopuiston rannassa kello 10.50 - 11.30. Siinä Hornet ja NH90 saavat seurakseen myös BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneilla lentävän Ilmavoimien Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän.

Käytössä on sama Harakan saaren yli kulkeva kollisesta lounaaseen suuntautuva esityslinja kuin 9. kesäkuuta järjestettävässä Suomen Ilmailumuseon Suomi 100 -lentonäytöksessä. Sekä Hornet että Midnight Hawks lentävät täydet esityksensä.

Siten Hornetin demossa käytetään myös jälkipolttoa, joten kuulon suojaaminen on tärkeää. Kaikilla paraatipäivän ilmailuosuuksilla on tavanomainen säävaraus.

Stinger_2Ohimarssi tapahtuu kello 13.30 alkaen Mannerheimintiellä keskustasta poispäin. Sen vastaanottaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg.

Kun jalan marssivissa osastoissa on vuorossa Ilmasotakoulusta tuleva Ilmavoimien lippukomppania, neljä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää tekee ylilennon marssin suuntaisesti. Niitä seuraa neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta.

Raja_lento_H215_laskeutuu_1Rajavartiolaitoksen osaston marssiessa vastaanottajien ohi ylilennolla nähdään Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopteri (kuvassa oikealla). Kysessä on esimmäinen kerta kun Vartiolentolaivue osallistuu ilma-aluksella Puolustusvoimien lippujuhlan päivän paraatiin.

Ylilennon tekee Helsingin päivystävä Super Puma -meripelastuskopteri (OH-HVP, Rajaheko 200). Vaikka kaksi Super Pumaa on mukana paraatissa, Turkuun jää vielä yksi päivystävä kopteri, joten valmiudessa ei tapahdu muutoksia.

Ohimarssia seuraa viisi osastoa moottoroituja joukkoja tehtävän mukaisesti ryhmitettynä. Ilmapuolustusta edustavat maastoskottereilla liikkuvat ITO15 Stinger -ilmatorjuntaohjuspartiot sekä ilmatorjuntaohjus ITO12 NASAMS II -laukaisulavetit.

paraati15_3_puolustusvoimatMukana ovat myös Ilmavoimien keskivalvontatutka KEVA 2010 (Thales Groundsmaster 403) Sisu ETP 8x8 -maastokuorma-autoalustalla sekä maavoimien XA-182 -panssariajoneuvoalustalla Saab Giraffe 75 Mk IV -tutka (Maalinosoitustutka 87M eli "Tutka-Pasi").

Kun Utin jääkärirykmentin erikoisjoukkojen osasto maastoskoottereineen ja RG-32-partioajoneuvoineen tulee paraatin vastaanottajien tasalle, kuusi NH90-kuljetuskopteria ja neljä Hughes MD500 -kevythelikopteria nähdään ylilennolla. T.T.