Rajatarkastukset kasvussa Helsinki-Vantaalla - uudet viisumivapaat väylät käyttöön

rajatarkastusautomaatti_1Helsinki-Vantaan lentoaseman rajatarkastusten määrä ulkorajaliikenteessä jatkaa kasvuaan. Liikenteen kasvua mahdollistetaan uusilla viisumivapailla kulkuväylillä sekä rajatarkastusautomaattien kesäkuisella käyttäjäkunnan laajentamisella.

Rajanylitysten määrä on Helsinki-Vantaalla kasvanut edellisvuoteen verrattuna noin 5 prosenttia. Kasvua on tapahtunut muun muassa Aasian lentojen matkustajamäärissä ja kesälomakaudella ulkorajaliikenne on ollut erityisen vilkasta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla automaattisia rajatarkastuksia on käyttänyt vuoden 2014 tammi-heinäkuussa ennätyksellisesti yli puoli miljoonaa henkilöä (546 000). Tämä on noin 17 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

Kaikkiaan tammi-heinäkuussa lentoliikenteen osalta arvioidaan tehdyn 2 529 732 rajatarkastusta. Määrä on noin 26 prosenttia kaikista Suomen ulkorajoilla tehtävistä rajatarkastuksista.

rajatarkastusautomaatti_3Kesäkuun alussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla kolmansien maiden kansalaisten automaattisten rajatarkastusten käyttö laajennettiin Japanin ja Etelä-Korean kansalaisten lisäksi myös Kanadan ja Yhdysvaltojen kansalaisten lähtötarkastuksiin.

Japanilaisten maastalähtötarkastuksista jo puolet toteutetaan rajatarkastusautomaateilla ja eteläkorealaisten osalta yli kolmasosa.


Uusia kulkuväyliä

Helsinki-Vantaan lentoasema on ensimmäisenä ja ainoana rajanylityspaikkana Suomessa ottanut käyttöön uudet "Viisumia ei vaadita" -kulkuväylät. Kulkuväylät parantavat viisumivapaiden kolmansien maiden kansalaisten ja oleskeluluvan haltijoiden rajanylityksen sujuvuutta.

Lue myös: