Riippuliitäjä menehtyi onnettomuudessa Jämijärvellä

riippuliidin_ilmailuliittoLauantaina 28. kesäkuuta sattui Jämijärvellä kello 15 jälkeen riippuliidinonnettomuus. Siinä vuonna 1949 syntynyt parkanolainen mies sai surmansa. Jämin lentokentällä riippuliidin oli juuri hinattu mönkijällä lentokorkeuteen yli 50 metriin, kun se jostakin syystä syöksyi maahan.

Lentäjä menehtyi paikan päällä elvytysyrityksistä huolimatta. Lounais-Suomen Poliisi tutkii onnettomuuden syytä ja tiedottaa lisää aikaisintaan maanantaina.

Riippuliidin on painopisteohjattava lentolaite, jossa ohjaaja on valjaissa siiven alla (otsikkokuvassa, kuvan liidin ei liity onnettomuuteen). Lentoon noustaan hinauksella ja korkeutta kerätään nostavissa ilmavirtauksissa eli termiikeissä. Periaate on sama kuin purjelennossa, mutta riippuliitimen liitosuhde on heikompi.

Perjantaina Joutsassa sattui onnettomuus, jossa moottoroidulla varjoliitimellä lentänyt mies loukkaantui liitimen syöksyttyä maahan pian lentoonlähdön jälkeen. Varjoliidin on laskuvarjoa muistuttava ilmanpaineella jäykistettävä siipi. Moottoroidussa versiossa mukana on reppumainen moottori potkureineen.

Huhtikuun 20. päivä Jämijärvellä sattui pitkiin aikoihin vakavin suomalainen lento-onnettomuus, jossa kahdeksan laskuvarjourheilijaa sai surmansa hyppykoneen syöksyttyä maahan. Kolme ehti pelastautua hätähypyllä.

Lue myös: