Ruotsalaiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaan eteläpuolella

Gulfstream_SwedishAirForce_flyFinland_HarriKoskinenRuotsalaisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaan eteläpuolella. Epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui torstaina 10. marraskuuta 2016. Helsingin Sanomien mukaan kyseessä oli Gulfstream-suihkukone.

Iltapäivällä tapahtunut mahdollinen ilmatilaloukkaus kesti noin neljäkymmentä sekuntia. Suomen Rajavartiolaitos on aloittanut tapahtuman tutkinnan. STT:n mukaan kone oli yhteydessä lennonjohtoon. Ruotsi on pahoitellut tapahtunutta.

Gulfstream_S102B_korpen_harrikoskinen_flyfinlandRuotsin ilmavoimilla on käytössään viisi Gulfstream Aerospace IV -liikesuihkukoneisiin perustuvaa ilma-alusta. Kolmea konetta käytetään mm. kuningasperheen ja maan johdon kuljetuksiin.

Näitä VIP-koneita ovat Tp102A (G-IV, 102001), Tp102C (G-IV SP, 102004) ja Tp102D (G550, 102005, otsikkokuvassa)

Ruotsin ilmavoimilla on myös kaksi Gulfstream S102B Korpen -konetta (kuva yllä). Nekin ovat G-IV SP -businessjettejä (102002 ja 102003), mutta koneet on modifioitu elektronista tiedustelua varten (ELINT, Electronic Intelligence) mm rungon ulkopuolisilla antennikoteloinneilla.

ELINT-Korpenit lentävät tyypillisesti Itämeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa. Ei ole tiedossa, kumpi Ruotsin Gulfstream-versioista oli mukana lyhyessä ilmatilaloukkauksessa. T.T.

Päivitys 11.11: tarkennettu Gulfstreamien tyyppejä.