Ruotsi kaivoi naftaliinista maalta laukaistavat RBS15-merimaaliohjukset (video)

RBS15_launch_forsvarsmaktenRuotsin puolustusvoimat Försvarsmakten on ottamassa uudelleen käyttöön kuorma-autoalustalta laukaistavia Saab RBS15 -merimaaliohjuksia. Maa ajoi vahvan puolustuksensa suurelta osin alas Neuvostoliiton hajoamisen jälkimainingeissa. Rannikkotykistön myötä luovuttiin myös maalta laukaistavista ohjuksista. Nyt sellaisella on jälleen tehty koeammunta.

Saab RBS15 (Robotsystem 15) on merimaaliohjus, joka voidaan laukaista aluksilta, lentokoneista ja maalaveteilta. Se on Suomessa käytössä merivoimien Rauma- ja Hanko-luokan ohjusveneissä sekä kuorma-autoalustalla (kuvassa alla).

Suomessa RBS15 SF tunnetaan lyhenteellä MTO-85M. Rannikkoprikaatin Meritorjuntaohjuspatterissa on lavettiautojen ohella laskinajoneuvo.

Ruotsissa ohjustyyppi on edelleen käytössä merivoimien aluksien ja ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -hävittäjien aseistuksena. Kuorma-autoalustalta laukaistava ohjusjärjestelmä eli Tungt Kustrobotbatterie 90 oli käytössä vuodesta 1995 vuoteen 2000 asti. Suunnitellun neljän patterin sijasta niitä ehdittiin perustaa vain yksi.

RBS15_merivoimat_0715Itämeren alueen sotilaallisen aktiviteetin lisääntyminen on viime aikoina herättänyt ruotsalaiset huomaamaan puolustukseensa raskaiden karsintojen myötä syntyneet aukot.

Yksi niistä tunnistettiin rannikkopuolustuksessa. Ruotsilla oli aikanaan kattava kantalinnoitettu rannikkotykistö, mutta se ajettiin alas ja asemat hävitettiin.

Nyt Försvarsmakten kertoi perjantaina 18. marraskuuta koelaukaisseensa RBS15-ohjuksen kuorma-autoalustalta Swenex 16 -harjoituksessa. Tiedon tueksi jukaistiin video ammunnoista (alla).

Ilmeisesti uudelleen käyttöön otettaessa on hyödynnetty aiempia kuorma-autoalustoja, joille on sijoitettu ohjuksia käytöstä poistetuilta merivoimien aluksilta. The Local -julkaisun mukaan autoalustoja olisi saatu käyttöön museoista, joihin ne on sijoitettu käytöstä poiston jälkeen.

RBS15 on ammu ja unohda -tyyppinen tutkalla maaliinsa hakeutuva merimaaliohjus, jolla on joka sään toimintakyky. Versiosta riippuen kantama on yli 100 kilometriä.

Ohjus laukaistaan kahden alkunopeuden antavan rakettimoottorin avulla (otsikkokuvassa). Ne irtoavat pian laukaisun jälkeen (alla olevan videon lopussa) ja maaliinsa ohjus lentää suihkuturbiinin voimalla. T.T.