RV: Viivästyneet AMRAAM-ohjusten toimitukset alkavat jo tänä vuonna

AMRAAMnet_ilmavoimatUusien Raytheon AIM-120C7 AMRAAM -ilmataisteluohjuksien viivästyneet toimitukset Suomeen käynnistyvät  jo tämän vuoden aikana, kertoo Puolustusvoimien uutislehti Ruotuväki. Ohjuksen tuotanto Yhdysvalloissa keskeytyi 2009, kun linjalle toimitetut ruutirakettimoottorit eivät enää läpäisseet rutiininomaisia kylmätestejä.

Yllättävää vikaa Alliant Techsystems -yhtiön (ATK) valmistamien moottorien kylmänkesto-ominaisuuksissa on ollut vaikeaa paikallistaa, sillä niitä on tehty samalla menetelmällä jo vuosikymmeniä.

Nyt norjalainen Nammo on avannut uuden tuotantolinjan, jolta tulevat moottorit ovat läpäisseet testit, kertoo Ruotuväki. Tiedossa ei kuitenkaan ole, saadaanko Suomeen toimitettavat ohjukset varustettuina nimenomaan näillä moottoreilla. Eräiden tietojen mukaan myös ATK on päässyt kiinni ongelman aiheuttajaan.

Kylmäongelmat eivät koske aiemmin Suomeen toimitettujen AIM-120B-ohjusten moottoreita. F/A-18 Hornet -hävittäjien ohella AMRAAM on käytössä maavoimien uudessa NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmässä.

 

Ruotuväen uutinen: www.puolustusvoimat.fi