SARgent Orange 13 -harjoitus testaa viranomaisyhteistyötä

saragentorange13_harjoitus_rajavartiolaitosLänsi-Suomen merivartiosto järjestää tiistaina 19. marraskuuta SARgent Orange 13 -suuronnettomuusharjoituksen. Kyseessä on moniviranomaisharjoitus. Se toteutetaan ns. kartta/ johtamisharjoituksena uudessa MRCC-keskuksessa Turussa ja Ahvenanmaan merivartioaseman tiloissa. Merellä ei siis ole toimintaa. Harjoitustilanteen etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa.

Harjoituksen erikoisuutena on laivasimulaattorityöskentely. Merenkulkuoppilaitos Aboa Maren merenkulkusimulaattoreita käytetään apuna toiminnassa. Simulaattorin kuvaa käytetään harjoituksen aikana tilannekuvana sekä johtamisen työkaluna.

Harjoituksessa ovat mukana Rajavartiolaitoksen lisäksi Varsinais-Suomen Pelastuslaitos, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen Poliisi, Lentopelastuskeskus Tampere (ARCC/Finavia), Turun aluelennonjohto (Finavia), Meriliikennekeskus (VTS/LiVi), Merenkulkuoppilaitos (Aboa Mare), Suomen meripelastusseura (SMPS), Ålands sjöräddningssällskap (ÅSRS), Ruotsin rannikkovartiosto (KBV), Ilmatieteenlaitos, Läntinen Merenkuluntarkastaja (Trafi), Suomen Ympäristökeskus, Maavoimien Operaatiokeskus, Merivoimien Operaatiokeskus, Onnettomuustutkintakeskus

SARgent Orange -harjoitus käynnistyi kun kello 09:32 Archipelago VTS ilmoitti Meripelastuskeskus Turulle, että Transsar-niminen alus on saanut black outin Sottungan eteläpuolella Ahvenanmaalla. Blackoutin jälkeen Transsar törmäsi m/s Brace -matkustaja-alukseen.

Hätäviestiliikenne on aloitettu VHF-kanavalla ja tapahtuu englanniksi. Aluksilla on satoja pelastettavia. MRCC-keskuksessa ilmatoimintaa johtaa ACO (Aircraft Co-Ordinator) Vartiolentolaivueesta.

Iltapäivällä kuvitteelliselle onnettomuusalueelle oli hälytetty jo yhteensä 31 virtuaalista pinta-alusyksikköä. Pelastustoimissa oli myös viisi pelastushelikopteria, joista yksi on ruotsalainen ja yksi virolainen. Mukana virtuaalisesti on myös pelastuslaitoksen MIRG-ryhmä (Maritime Incident Response Group).

Harjoituksen kulkua voit seurata Länsi-Suomen merivartioston Facebook-yhteisössä ja Twitterissä @merivartiosto tunnuksella #suuronnettomuusharjoitus

Samaten tapahtumat päivittyvät reaaliajassa Rajavartiolaitoksen nettisivulle.

Turun Sanomien TSTV:n nettivideo harjoituksesta.

 

Lue myös Rajavartiolaitoksen uudesta MRCC Turku -keskuksesta (Maritime Rescue Co-ordination Centre):