SAS aloittaa toimet vähentääkseen työvoimaa - lentoliikenteen kysyntä odotettua alhaisempaa

SAS_tailsSAS aloittaa toimet vähentääkseen työntekijöidensä määrä vastaamaan odotettua lentoliikenteen kysyntää, joka on alentunut merkittävästi koko loppuvuodelta.  SAS:n mukaan kestää muutamia vuosia ennen kysynnän palaamista koronaviruspandemiaa edeltävälle tasolle ja jopa 5000 työpaikkaa on uhattuna.

Koronaviruspandea on vähentänyt lentoliikenteen kysyntää merkittävästi ja SAS operoi nykyisin vain erittäin rajoitettua kotimaan reittiverkostoa Norjassa ja Ruotsissa. Myöskään kesäkauden ei odoteta vilkastuttavan kysyntää ja yhtiö aloittaa ennakoivat toimet.

Epävarmojen aikojen jatkuessa SAS aikoo mukautua vähempään kysyntään ja aloittaa toimet jopa 5000 kokoaikaisen työntekijän vähentämiseksi. Työpaikkoja katoaa Ruotsista 1900, Norjasta 1300 ja Tanskasta 1700.

Irtisanomisprosessit toteutetaan kunkin maan määräysten mukaisesti. Esimerkiksi Ruotsissa ei ole samanlaista mahdollisuutta työntekijöiden lomauttamiseksi kuin Suomessa. Työnantaja aikoo toimia aktiivisesti työntekijäliittojensa sekä muiden asianosaisten kanssa etsiäkseen ratkaisuja, joilla todellisia irtisanomisia voitaisiin välttää.

Työvoiman vähentämien antaa SAS:lle tiettyä joustoa liiketoiminnan uudelleen käynnistämiseksi, mutta myös vaihtoehtoja jos lentoliikenteen palautuminen veisi arvioitua pidempään.

SAS oli jo maaliskuussa aloittanut toimet, joiden mukaan 90 prosenttia yhtiön työntekijöistä oli lomautettu. Määrältään se vastaa noin 10 000 työntekijää.

Lue myös: