Slovakian pääministeri: Lähetämme 13 MiG-29 -hävittäjää aseapuna Ukrainaan

Slovak_MiG29_1Slovakian pääministeri Eduard Heger kertoi maan hallituksen hyväksyneen 17. maaliskuuta hävittäjien toimitukset Ukrainaan osana aseapua. Pääministerin mukaan Ukrainalle toimitettaisiin 13 MiG-29 -hävittäjää. Kalusto on vastaavaa kuin Ukrainan ilmavoimien omat hävittäjäkoneet.

Ukraina on pyytänyt laajasti aseapua hävittäjäkoneet mukaanlukien. Slovakian pääministeri Hegerin mukaan lupaukset avusta lunastetaan hävittäjäkoneita myöden. Hävittäjätoimituksia on suunniteltu ja koordinoitu liittolaisten kesken jo vuoden 2022 aikana.

Pääministeri Heger totesi sotilasavun auttavan Ukrainaa puolustamaan itseään ja koko Eurooppaa Venäjää vastaan. Slovakia on antanut aseapua Ukrainalle aiemminkin.

Slovakian ilmavoimat on poistanut Mikoyan MiG-29 Fulcrum -hävittäjät omasta käytöstään vuoden 2022 aikana. Ukrainaan Slovakia toimittaisi 13 MiG-29 -hävittäjää. Eri lähteiden mukaan kyseisten hävittäjien määrä olisi Slovakiassa 11-13. Kaikki hävittäjät eivät siis välttämättä ole lentokelpoisia. Kaikkiaan Slovakialla on ollut käytössään 24 yksi- ja kaksipaikkaista MiG-29 -hävittäjää.

Slovakian viimeisimmät käytössä olleet MiG-29A ja MiG-29UB -hävittäjät on modernisoitu vuosina 2005-2008. Niihin on asennettu mm. uusia Nato-yhteensopivia yhteys- ja navigointijärjestelmiä.

Slovakian ilmavoimat odottaa käyttöönsä 14 F-16 -hävittäjää, jotka se tilasi vuonna 2018. Ensimmäisten F-16V Block 70/72 Fighting Falcon -hävittäjien odotetaan saapuvan Slovakiaan vuonna 2024. Odotusaikana ilmatilan puolustamisesta vastaavat Tshekin ja Puolan hävittäjät.

Aiemmin hävittäjäavun osalta esillä ovat olleet Puolan ja Bulgarian MiG-29 -hävittäjät. MH

Lue myös: