Sopimukset kilpailutetuista kotimaan lentoreiteistä on solmittu - oikaisuvaatimukset loppusuoralla

OY-CIU_230919(Päivittynyt klo 16.21) Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on solminut sopimukset kolmen uuden operaattorin kanssa kilpailutetuista lennoista Helsingistä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan. Kaikkien reittien lennot pääsevät alkamaan vielä toukokuun 2021 aikana. Yhden operaattorin kaikista reiteistä jättämien oikaisuvaatimusten käsittely on lisäksi jo loppusuoralla.

Traficom on solminut sopimukset kilpailutuksen piirissä olleista kotimaanlennoista sopimukset kolmen operaattorin kanssa. Yksi operaattori, joka ei täyttänyt asetettuja vaatimuksia vaihtui oikaisumenettelyn kautta. Traficom toteaa, että kaikki yhtiöt täyttävät tällä hetkellä tarjouspyynnössä ja palveluvelvoitteessa vaaditut vaatimukset. Lennot käynnistyvät kaikilla reiteillä vielä toukokuun aikana.

SE-LJH_270617Ruotsalainen Amapola Flyg Ab käynnistää lennot Joensuu-Helsinki -reitillä 10. toukokuuta 2021 lähtien. Reitillä käytettävä konetyyppi on Fokker 50.

Virolainen NyxAir OÜ aloittaa samaten 10. toukokuuta 2021 lennot Kemi-Kokkola-Helsinki -kolmioreitillä, jota lennetään Saab 2000 -koneella. Yhtiön toinen sopimusreitti Jyväskylä-Helsinki käynnistyy 17. toukokuuta 2021. Tätä reittiä lennetään Saab 340-koneella.

Tanskalainen DAT A/S voitti oikaisuvaatimuksella Kajaani-Helsinki -reitin latvialaiselta RAF-Avialta. Kyseinen reitti käynnistyy 24. toukokuuta 2021. Operattorina toimii DAT:n liettualainen tytäryhtiö DAT LT ja koneena on ATR 42. Aiemmin liettualaisoperaattori tunnettiin nimellä DOT LT.

NyxAir_S2000DAT on Finnairin syöttöliikennettä lentävän Norran pääomistaja 60 prosentin osuudella. Vähemmistöomistajana on Finnair 40 prosentin osuudella. Alihankintana Kajaani-Helsinki -reitillä lentävä liettualaisoperaattori on aiemminkin lentänyt Finnairin lentoja Suomessa.

Lentoreittien liput tulevat myyntiin eri kanaviin, mutta ainakin alkuvaiheessa niitä on tarjolla varmimmin operaattoreiden omien palvelujen kautta. 


Operaattorisopimukset tehty vuoden 2021 loppuun saakka

ES-NSC_240818Sopimukset kilpailutetuista kotimaanreiteistä on tehty operaattoreiden kanssa vuoden 2021 loppuun saakka.

Lentotoimintaan oli alunperin varattu 11,5 miljoonan euron määräraha. Se ei kuitenkaan riittänyt vaan ensimmäisenä hyväksyttyjen tarjousten osalta hinta kohosi 13,8 miljoonaan euroon.

DAT:n oikaisuvaatimuksen jälkeen tehty muutos nosti hintalappua jälleen ja lopullinen sopimushinta olisi ollut jo reilut 15 miljoonaa euroa. Lentojen aloituksen viivästymisen myötä lopullinen hinta jää Traficomin mukaan 13,8 miljoonaan euroon.


Oikaisuvaatimusten käsittely loppusuoralla

Tanskalainen DAT oli jättänyt oikaisuvaatimukset Traficomille kaikista kilpailutetuista reiteistä. Niistä yksi on hyväksytty ja RAF-Avia joutui sivuun sopimusneuvotteluista. Sen paikan otti siis DAT.

Lentoposti.fi:n tietojen mukaan muiden oikaisuvaatimusten käsittely on loppusuoralla, johon viittaa myös sopimusten solmiminen kilpailutusten voittaneiden lentoyhtiöiden kanssa.

Päivitys kello 15.35: Täsmennetty lopullista sopimushintaa.
Päivitys kello 16.21: Lisätty käytettävät konetyypit

Lue myös: