Sopu Finnairin matkustamohenkilöstöä koskevassa työriidassa – työtaistelutoimet peruuntuvat

A321ER_10Palta ja AKT ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan valtakunnansovittelijan 15. helmikuuta antaman sovintoehdotuksen Finnairin matkustamohenkilökuntaa koskevassa kiistassa.

Uusi työehtosopimus on pituudeltaan vajaan kahden vuoden mittainen ja voimassa 31. tammikuuta 2024 saakka. 

Sopimus sisältää joitakin muutoksia työehtoihin sekä palkankorotuksen 1.1.2023 alkaen. Korotuksen suuruus on sovintoesityksen mukaan sidottu teknologia- ja kemianteollisuuden korotustasoon.   

"Olemme AKT:ssa tyytyväisiä siihen, että työnantajan esittämät mittavat työehtojen heikennykset saatiin torjuttua. Neuvotteluprosessi oli poikkeuksellisen raskas ja kohtuullinen lopputulos on erityisen tärkeää lentoemännille ja stuerteille, jotka ovat lähihistoriassa joutuneet tekemään raskaita säästösopimuksia", sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. 

Osapuolina työriidassa olivat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ja Palvelu-alojen työnantajat Palta ry. 

Uusi työehtosopimus pitää sisällään korotuksia Finnairin matkustamohenkilökunnan alimpiin palkkaluokkiin. Tämä muutos astuu voimaan 1.6.2022. Lisäksi  vanhassa säästösopimuksessa palkattomaksi sovittu eLearning-koulutus on jatkossa osa työaikaa ja se lasketaan mukaan kuukauden kokonaistyöaikaan lepoajat huomioiden. Yleiskorotukset tulevat kaikille 1.1.2023. 

"Ratkaisu sisältää myös muutamia rakenteellisia päivityksiä sekä kipeimpiä asioita vietiin työryhmätyöskentelyyn sopimuskauden ajaksi", summaa palkkasihteeri Johanna Tuomaala.

Ilmoitetut työnseisaustoimenpiteet peruuntuvat. 

AKT kertoo keskittyvänsä seuraavaksi toisen kotimaisen lentoyhtiön, Nordic Regional Airlinesin, Norran matkustamohenkilökunnan työehtoneuvotteluihin, joissa vanha työehtosopimus on päättynyt tammikuun 2022 lopussa.

AKT:n mukaan työnantajalla on ollut samansuuntaisia ajatuksia leikkausten suhteen kuin Finnairillakin. Norra on Finnairin osaomistusyhtiö.

"Tähän suhtaudutaan AKT:ssä samalla kriittisyydellä kuin muihinkin heikennysesityksiin", summaa Kokko.