Suomalaisyritys Taiga Colors otti F-35 -hävittäjät osaksi ilmailullista sisustustuotevalikomaansa

Taiga_F35_JuttaKuosisuunnitteluun erikoistunut suomalainen Taiga Colors esitteli kesäkuussa 2022 yhteistyössä Lockheed Martinin kanssa uuden F-35 -hävittäjäkuosin. Se on jatkumoa vuonna 2016 lanseeratulle laajalle ilmailusisustustuotteiden mallistolle.

Suomen ilmavoimien seuraavan hävittäjämallin eli Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjän päätyminen osaksi suomalaistoimijan mallistoa oli yllättävää ja nopeaa.

Taiga_F35_2"Koko hanke lähti käyntiin kaupantekotilaisuudesta, joka koski ilmavoimien nykyistä F/A-18 Hornet -hävittäjää esittävää tyynyä. Ostaja laittoi kuvan tyynystä pikaviestipalvelu Twitteriin, jossa kyberpuolustuksen erityisasiantuntija Catharina Candolin ehdotti uudeksi kuosiksi ilmavoimien seuraavaa hävittäjätyyppiä", kertoi Taiga Colorsin perustaja ja suunnittelija Jutta Kuure Lentoposti.fi:lle Porissa.

"Luonnollisesti innoistuin, mutta lupa-asiat tulisi saada kuntoon. Pian Catharina jo lisäsi Twitter-ketjuun Lockheed Martinin liiketoimintayksikön johtaja Scott Davisin ja asiat alkoivat edetä", jatkoi Kuure.

Taiga_F35_Jutta_ScottLuvat malliston suunnitteluun ja tuotantoon järjestyivät suoraan F-35
-hävittäjävalmistajan Lockheed Martinin lakiosastolta muutamassa viikossa. 

"Kuosin suunnittelussa oli haasteita, sillä sen tuli sopia myös muuhun mallistoon. Olin suunnitellut aiemmin Puolustusvoimien tutkimuslaitokselle paljon digitaalisia kuoseja ja niistä huomasin yhteyden ja aloin rakentamaan uutta kuosia", kertoi Kuure suunnitteluprosessista.

Taiga_F35_1Tämä uusi, hieman Star Wars -henkinen hävittäjäkuosi esiteltiin Porin lentonäytöksessä 18. kesäkuuta 2022. Ensivaiheessa uusi F-35 -kuosi on tarjolla sisustustyynyissä, tarjottimissa ja lasinalusissa. Myöhemmin valikoimiin on tulossa myös hieman erikoisempiakin tuotteita kuten iltalaukkuja. Laajempia markkinoita ajatellen lopullisessa tuotteessa on esillä Yhdysvaltain merkinnöillä varustettu hävittäjä.

Valmista kuosia ei oltu esiteltu aiemmin edes Lockheed Martinille vaan Scott Davis näki sen ensimmäisen kerran Porin lentonäytöksessä. Luonnollisesti lanseerauksen aikana paikalla oli myös hankkeen alkuun saattanut Catharina Candolin.

Taiga_mallistoaTaiga Colorsin perustajalla, suunnittelija Jutta Kuurella, on suunnittelupöydällä ollut aiemminkin Puolustusvoimien hävittäjiä ja muita maanpuolukseen liittyviä aiheita. Nykyhävittäjän osalta luvat järjestyivät aikoinaan Puolustusvoimilta. Vuonna 2016 Taiga Colors lanseerasi ilmailumalliston, jonka inspiraation lähteenä oli Malmin lentoasema.

Jutta Kuure on suunnitellut muun muassa Puolustusvoimille Joensuun palvelukeskuksen ja Riihimäen tutkimuslaitoksen tiloihin värikkäitä tapetteja, tauluja, verhoja ja muita sisustuselementtejä.

”Olen pyyhkinyt termin armeijan harmaa pois puolustusvoimien sanavarastosta", totesi Kuure.

Luvassa on todennäköisesti vielä muita ilmailullisia lanseerauksia eri valmistajien tuotteisiin liittyen.

Kaikki Taiga Colorsin tuotteet valmistetaan Suomessa ja niillä on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu- ja Design From Finland -merkit.

Lue myös: