Suomen ilmailuopiston Diamond DA42-koneen ovi irtosi kesken koululennon Porissa 19. elokuuta

SIO_DA42_DAC(päivittynyt klo 17.15) Suomen Ilmailuopiston koululennolla sattui vaaratilanne perjantaiaamupäivällä 19. elokuuta 2022. Kaksimoottorisesta Diamond DA42 Twin Star -koulukoneesta irtosi takaovi kesken lennon. Maastoon pudonnutta ovea ei vielä tässä vaiheessa ole löydetty eikä sen ole ilmoitettu aiheuttaneen vahinkoja.

SIO_DA42_ohjaamoIlmailuopiston Diamond DA42 Twin Star -koulukone oli lähtenyt perjantaiaamusta koululennolle, joka suuntautui harjoitusalueelle 23. Se sijaitsee koillisen suuntaan Porin lentokentästä.

Kesken lennon ovi irtosi koneesta ja putosi maastoon. Irtoaminen ei aiheuttanut vaurioita lentokoneelle. Kyseessä oli koneen takapenkille kulun mahdollistavan luukun irtoaminen.

Lennonopettaja ja oppilas palasivat keskeytyneeltä koululennolta takaisin Porin lentoasemalle. Loppulento ja laskeutuminen sujuivat ongelmitta. Kaikilla koneessa olevilla on koko lennon ajan turvatyöt päällä joten minkäänlaista putoamisvaaraa ei ollut.

SIO_DA42_hallissaAinakaan toistaiseksi Ilmailuopisto ei ole saanut ilmoitusta oven sijainnista eikä sen putoamisen tiedetä siten aiheuttaneen vaurioita kolmannelle osapuolelle.

Diamond DA42 -koneissa on etupenkille kulkua varten pystyyn nouseva kuomu ja takapenkille kulkua varten koneen vasemmassa takarungossa on erillinen luukku.

Onnettomuustutkintakeskus ilmoitti selvittävänsä oven irtoamiseen liittyneitä taustatietoja ja tekee paikkatutkintaa viikonlopun aikana. MH

Päivitys kello 17.15: Lisätty tieto OTKESin selvitystyöstä ja paikkatutkinnasta.