Suomen ja Iranin välille lentoliikennesopimus

sky_sunset_3Suomi ja Iran ovat neuvotelleet maiden välille lentoliikennesopimuksen. Neuvottelut käytiin Suomessa 12.-14. kesäkuuta. Sopimus Iranin kanssa ei ole yhtä liberaali, kuin muut lähiaikoina solmitut lentoliikennesopimukset. Lennot maiden välillä voidaan aloittaa vaikka heti.

Sopimus mahdollistaa esimerkiksi suorat lennot Helsingin ja Teheranin välillä sekä code share –markkinointiyhteistyön. Lentoja voidaan operoida miltä tahansa Suomen lentokentältä Teheraniin ja Iranista vastaavasti Helsinkiin.

Sopimus mahdollistaa maiden välille seitsemän viikkovuoroa per lentoyhtiö. Itse yhtiöiden määrää ei ole rajoitettu eikä myöskään konekokoa.

Lentoja koskevat kolmas ja neljäs ilmailun vapaus. Kyseessä on säännöllistä kansainvälistä lentoliikennettä koskeva yhden maan toiselle maalle myöntämä oikeus tai etuoikeus ottaa/jättää ensimmäisen maan alueelle  tai alueelta liikenteenharjoittajan kotimaasta tai kotimaahan saapuvia matkustajia, rahtia ja postia.

IranAir_A321Maiden välinen yhteisymmärryspöytäkirja on allekirjoitettu ja lentoliikennesopimus on parafoitu. Sopimus etenee eduskuntaan josta se valmistunee noin vuoden kuluessa. Lentoliikenne voidaan kuitenkin aloittaa jo nyt.

Talouspakotteista vapautunut Iran on parantanut lentoturvallisuuttaan. Maan suurin yhtiö Iran Air on myös tilannut merkittävän määrän uusia Airbusin, ATR:n ja Boeingin valmistamia matkustajakoneita. Niistä ensimmäiset on jo toimitettu yhtiölle.

Iranin toinen suurempi yhtiö Iran Aseman Airlines on myös tilannut uusia lentokoneita. Havaittujen turvallisuuspuutteiden seurauksena yhtiö kuitenkin lisättiin toukokuun 2017 päivityksessä EU:n lentoyhtiöiden mustalle listalle.

IranAir_A321_cabinSuomen ulkoministeriön kesäkuussa 2017 julkaiseman matkustustiedotteen mukaan iranilaisten lentoyhtiöiden kalusto on keskimäärin vanhaa. Myös varaosista on puutetta. Viime vuosina maan sisäisillä lennoilla on sattunut useita lento-onnettomuuksia, jotka ovat vaatineet satoja kuolonuhreja.

Ulkoministeriön mukaan Iranissa tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta. Turistien suosimat kaupunkikohteet Iranissa ovat Teheran, Shiraz, Esfahan. Tarpeetonta matkustamista Afganistanin, Irakin ja Pakistanin vastaisille raja-alueille, Kaakkois- ja luoteis-Iraniin tulisi välttää.