Suomen ja Sveitsin puolustusministerit keskustelevat Hornet-laivueen yhteistyöstä

Patria_HN_huolto_1Sveitsin puolustus-, siviilipuolustus ja urheiluministeri Ueli Maurer vierailee Suomessa 13. lokakuuta 2015. Vierailun aikana ministeri Maurer ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö keskustelevat mm. yhteistyöstä Hornet-monitoimihävittäjien osalta.

Puolustusministeri Jussi Niinistön isännöimän vierailun aikana ministerit keskustelevat kahdenvälisistä suhteista ja lähialueen turvallisuustilanteesta sekä materiaalihankeyhteistyöhön liittyvistä asiakokonaisuuksista. Erityisesti keskustelut koskevat yhteistyöstä Hornet F/A-18 laivueen osalta. Yhteistyöllä olisi mahdollista saada kustannussäästöjä mm. varaosahankinnoissa 2020-luvulla elinkaarensa loppupuolelle kaartuvan hävittäjän osalta.

Sveitsiläinen RUAG ja Patria solmivat tammikuussa 2014 teollisen yhteistyösopimuksen koskien Suomen ja Sveitsin McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjien elinkaaren tukipalveluita. Tavoitteena on ollut loppuajan käytön tehokkuus ja taloudellisuus samalla, kun useat käyttäjämaat ajavat laivastojaan vähitellen alas.

Patria_HN_huolto_2Sveitsin ilmavoimat operoi 32 F/A-18 C/D -hävittäjän ja 32 Northrop F-5 N/F Tiger II Freedom Fighter -hävittäjän laivastolla. Sveitsin Hornetit ovat saaneet vuodesta 2004 lähtien RUAGin tekemän UG21-päivityksen.

Patria on varustanut Suomen Hornet-laivastoa MLU2-päivityksellä, jonka avulla suorituskyky on kunnossa. Koko Ilmavoimien Hornet-kalusto on määrä päivittää MLU2-tasoon vuoden 2016 loppuun mennessä.

Suomella on käynnissä HX-hanke McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien korvaamiseksi.Hornet-laivaston alasajo on määrä aloittaa noin vuonna 2025 ja rivistä ne poistuvat kokonaan 2030. 

Puolustusministeri Maurer vieraili edellisen kerran Suomessa vuonna 2010.

Lue myös: