SVT: liettualainen Antonov An-2 katosi Itämerellä

antonov_an2_wikimedia_julian_herzogLiettualainen kaksitasoinen Antonov An-2 -mäntämoottorikone on eilen kadonnut Öölannin ja Liettuan rannikon välillä, kertoo SVT Nyheter. Koneessa oli kaksi liettualaista  ja se oli matkalla Älvängenistä Ruotsista Klapeidaan Liettuaan. Viimeinen tiedetty sijainti on lähempänä Liettuan kuin Ruotsin rannikkoa.

Koneessa oli kaksi lentäjää, jotka mainitaan hyvin kokeneiksi. SVT:n mukaan etsinnät käynnistyivät kun Klapeida Airlinesin Antonovia Klapeidan lentokentällä (EYKL) vastassa olleet miehistön sukulaiset huolestuivat kun konetta ei kuulunut.

Ruotsin meripelastuskeskus aloitti etsinnät mutta vastuu siirtyi myöhemmin liettualaisille. Merestä ei ole toistaiseksi löydetty mitään Antonoviin liittyvää. Etsinnät jatkuvat.

YLE:n mukaan etsinnöissä on mukana Liettuasta kaksi merivoimien alusta sekä Let L-410 -kone ja Mil Mi-8-helikopteri. Myös latvialainen Mi-17-helikopteri ja kaksi ruotsalaista Saab JAS 39 Gripen -hävittäjää ovat lentäneet merialueella tähystäen mahdollisia havaintoja Antonovista.

Vuonna 1947 ensilentonsa tehnyt yhdellä tähtimoottorilla varustettu Antonov An-2 (yllä arkistokuvassa) on kaksitasoinen kokometallirakenteinen yleisilmailukone. Siivet ja korkeusvakaajat ovat kangaspintaiset.

An-2 on suunniteltu toimimaan alkeellisilta kentiltä. Tätä luotettavaa työjuhtaa on valmistettu myös Puolassa ja Kiinassa. Kone voi kuljettaa 10 - 12  matkustajaa.