Tulivuori Etna purkautuu Sisiliassa - vaikutukset lentoliikenteelle vähäisiä

Etna_2(päivittynyt 23.07) Sisilian itärannikolla sijaitseva aktiivinen tulivuori Etna on purkautunut 24. joulukuuta. Iltapäivästä tuhkapilven arvioitiin nousevan erittäin korkealle ilmatilaan ja Catanian lentokenttä suljettiin. Sittemmin purkaus on ilmeisesti rauhoittunut.

ETNA_ASHTAM_241218Rooman lentotiedotusalueen alkuillasta julkistaman NOTAM-sähkeen mukaan purkaus on rauhoittunut ja ilmaan edelleen nouseva tuhka olisi jo vähäistä. Tulivuoren purkaus alkoi noin kello 13.15 Suomen aikaa.

Toulousen VAAC:n (Volcanic Ash Advisory Center) julkistama ASHTAM-tuhkatiedote kertoo pilven olevan Etnan kaakkoispuolella ja nousseen lentopinnalle 180 eli noin 5,5 kilometrin korkeuteen.

Vaikutukset lentoliikenteeseen ovat tällä erää vähäisiä ja lentäjiä pyydetään lähinnä seuraamaan ilmailutiedotuspalvelun päivityksiä.

ETNA_ASHTAM_241218_21utcVaikutukset lentoliikenteelle ovat vähäisiä. Osa Catanian lentokentän lähialueesta on ollut suljettuna lentoliikenteeltä. Tällä hetkellä Catania ei ota lainkaan lentoja vastaan. Sen sijaan mantereen puolella olevalla Reggia Calabrian lentokentällä ei ole rajoituksia.

Viimeisimmän ilta 23.00 Suomen aikaa julkaistun ASHTAMin mukaan tuhkapilvi katoaisi vielä yön aikana kokonaan ja tilanne olisi siten normalisoitumassa.

Tällä hetkellä tilanne on ICAO:n uhka-arvioasteikon mukaan toiseksi korkeimmalla eli oranssilla tasolla. Käytännössä se tarkoittaa arviota ettei tuhkapilven odoteta nousevan yli lentopinnan 250 vaikka purkaus on edelleen käynnissä.

Etna_1Etna on reilun 3300 metrin korkuinen ja siten Euroopan korkein tulivuori. Se on purkautunut viimeksi ainakin vuosina 2017 ja 2015.

Päivitys kello 23.07: Lisätty tiedot uudesta ASHTAMista.