Tyynenmeren tulirenkaalla tulivuoren purkaus - Kuriilien saarilla sijaitseva Raikoke aktivoitui

Raikoke_satellite_image_VAACTTyynenmeren tulirenkaalla ja Venäjän Kuriilien saarilla sijaitseva Raikoke-tulivuori on aktivoitunut ja ilmaan on päässyt merkittävän kokoinen tuhkapilvi.  Alueella toimivastuussa olevan Tokion VAAC:n mukaan Kuriilien saarilla sijaitsevan Raikoken purkaus on alkanut Suomen aikaa juhannusaattoiltana 21. kesäkuuta 2019. Tuhkapilvi voi haitata lentoliikennettä alueella Japanin koillispuolella.

Raikoke_graphKuriilien saarilla Ohotan merellä sijaitsevan Raikoken purkaus jatkuu edelleen ja tuhkapilvi on liikkunut Venäjän Kamtšatkan niemimaan eteläpuolelta Tyynelle merelle kohti Alettuien saaria.

Edellisen kerran Raikoke purkautui vuonna 1924.

Nykyisin lentoliikenne on jo varautuneempi tulivuorenpurkauksen tuomiin haittoihin ja operointiin on luotu omat toimintamenetelmät. Vuonna 2010 Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus keskeytti lentoliikenteen laajalti Euroopassa.

Tyynenmeren tulirenkaan alueella sijaitsee 452 tulivuorta. Määrä on 75 prosenttia maailman tulivuorista.  Alueella yhdistyy viisi mannerlaattaa ja siellä tapahtuu jopa 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä.