Ukrainan ilmavoimien Iljushin Il-76 ammuttiin alas - lähes 50 sai surmansa

il76md_ukrainiandefenceministryJoukkoja ja tarvikkeita kuljettanut Iljushin Il-76MD -kuljetuskone (76777) ammuttiin alas lauantain vastaisena yönä sen ollessa tekemässä laskua Luhanskin lentokentälle Itä-Ukrainassa. Maan puolustusministeriön mukaan mukaan kuolleita olisi 49.

Kyseessä on siten pahin yksittäinen Ukrainan sekavassa tilateessa sattunut isku. Koneessa oli yhdeksän miehistön jäsentä ja 40 matkustajaa sekä rahtia. Ministeriön tiedotteen mukaan konetta olisi ammuttu raskaalla ilmatorjuntakonekiväärillä.

Separatisteilla tiedetään olevan myös olalta laukaistavia lämpöhakuisia ilmatorjuntaohjuksia. Ukrainan taisteluissa on aiemmin pudotettu yhdeksän ilma-alusta.

The Aviationist -sivun mukaan alas ammutuista viisi on ollut Mil Mi-24-taisteluhelikoptereita. Lisäksi osumia ovat saaneet kaksi Mi-8-kuljetuskopteria sekä Antonov An-2- ja An-30-koneet.

Iljushin Il-76 on Neuvostoliitossa suunniteltu neljällä suihkumoottorilla varustettu nopea kuljetuskone. Ensilentonsa se teki 1971. Konetyyppi on palvellut vuosikymmenet Varsovan liiton maissa ja niiden seuraajissa.

Il-76 on edelleen käytössä myös Venäjän ilmavoimissa. Sitä käytetään mm. maahanlaskujoukkojen kuljetuksiin. Koneesta voidaan hypätä laskuvarjolla sivuovista ja pudottaa perärampin kautta panssaroituja ajoneuvoja.

Iljushin Il-76 muistuttaa perusrakenteeltaan (yläsiipi, neljä moottoria, T-peräsin) jonkin verran Lockheed C-141 Starlifteriä, joka teki ensilentonsa 1963. Useimmissa Iljushineissä on kuitenkin lasinokka sekä myös kahdella 23 mm tykillä varustettu takatorni perärungossa.

Alla olevan YouTubessa julkaistun valvontakameravideon väitetään näyttävän Il-76:n alasampumisen. Siinä on heti alussa nähtävissä vasemmassa laidassa (0,05) olevan ohjuksen laukaisulta näyttävä valojuova. Myöhemmin näkyy jaksottaista välkettä, joka voisi liittyä konekivääritulitukseen. ++