Uuden sukupolven Airlander-hybridi-ilmalaiva jälleen onnettomuudessa

airlander_crash2_117_BHC_Road_PolicingHybrid Air Vehicles HAV 304 Airlander 10 -ilmalaiva on pudonnut maahan oltuaan ankkuroituna Englannissa Cardingtonissa lauantaina 18. marraskuuta. Tiedot tapauksesta ovat vielä ristiriitaisia, joidenkin lähteiden mukaan alus olisi ensin irronnut kiinnityksestään. Airlander on 91-metriä pitkä uuden sukupolven hybridi-ilmalaiva.

Airlander oli viimeksi lentänyt perjantaina. Ilmalaiva on ilmeisesti karattuaan ankkuroinnista osunut puihin. Paikallisen poliisi välittämissä kuvissa alus näkyy osittain tyhjentyneenä ja maahan pudonneena. Pelastusyksiköt ovat paikalla. Yksi ihminen on loukkaantunut tapauksen yhteydessä.

Airlander_wikimedia_PhilbobagshotAirlander saa nostovoimansa heliumtäytöstään ja osin aerodynaamisista pinnoistaan. Siksi sitä kutsutaan hybridi-ilmalaivaksi. Aluksen tilavuus on 38 000 kuutiometriä.

Airlander on nimensä mukaisesti suunniteltu laskeutumaan maahan alaosan ulokkeiden varaan. Valmistaja kutsuu sitä maailman pisimmäksi lentokoneeksi, mutta oikea luokitus lienee kuitenkin ilmalaiva.

HAV 304 teki ensilentonsa Lakehurstissa Yhdysvalloissa vuonna 2012. Alus oli suunniteltu tiedustelujärjestelmien alustaksi, mutta hanke peruuntui. Se siirrettiin Englantiin, missä alus jatkoi lentämistä vuonna 2016. Suunnitelmissa on sekä rahdin kuljetus että ylelliset sight seeing -lennot.

airlander_crash1_117_BHC_Road_PolicingToisella lennollaan Cardingtonista 24. elokuuta 2016 Airlander painui ohjaamo edellä maahan laskeutumista yritettäessä. Ohjaamo vaurioitui pahoin mutta miehistö ei loukkaantunut.

Syynä oli se, että ensimmäisen epäonnistuneen laskeutumisyrityksen jälkeen roikkumaan jäänyt ankkurointiköysi tarttui voimalinjaan. Tapausta on sittemmin kutsuttu "maailman hitaimmaksi lento-onnettomuudeksi" (video alla).

Aluksen saamista vaurioista nyt sattuneessa onnettomuudessa ei ole vielä tietoa. Siten tapauksen vaikutusta Airlander-projektille on tässä vaiheessa vaikea arvioida.  Merkittävä takaisku joka tapauksessa on kyseessä. T.T.