Välttämätön lentoliikenne Ahvenanmaalle sallitaan edelleen myös Ruotsista

SE-MDA_130320Hallitus on tiukentanut linjaustaan Ruotsin ja Norjan rajojen ylittämisestä koronapandemian seurauksena. Lentoliikenne Ahvenanmaalle sallitaan edelleen, jotta mm. sairaanhoito voidaan turvata. Maarianhaminaan on lentoja Tukholmasta, Turusta ja Helsinki-Vantaalta. Suomen ja muiden maiden välisiä rajaliikenteen rajoituksia jatketaan 13. toukokuuta saakka.

Lentoliikenne Ahvenanmaalle on jatkunut koronapandemian aikana keskeytyksettä. Lentoja Maarianhaminaan lentävät Air Leap ja Finnair (Norra). Air Leap lentää nykyisin arkisin kahdesti päivässä Tukholman Arlandasta Maarianhaminaan ja kerran päivässä Turusta Maarianhaminaan. Norran operoima Finnairin lento kulkee Maarianhaminaan arkisin kerran päivässä.

Hallitus velvoitti sosiaali- ja terveysministeriön huolehtimaan siitä, että Ahvenanmaan sairaalan toiminta turvataan yhteistyössä Ahvenanmaan maakunnan hallituksen kanssa. Tarvittavat lääkärit järjestetään manner-Suomesta Ahvenanmaalle ja saapuvan henkilöstön riittävä ruotsin kielen taito varmistetaan.

Turun tukikohdan FinnHEMS:n helikopteri palvelee myös Ahvenanmaata. Kopteria operoi SHT (Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab).

SE-JSS_231019(1)Turun lääkärihelikopterin lisäksi Ahvenamaalla palvelee myös Maarianhaminan tukikohdasta käsin operoiva Ålands hälsö - & sjukvårdin Eurocopter EC145 (Airhus H145) - lääkärihelikopteri. Sitä operoi Babcock Scandinavian Air Ambulance.

Lääkintähelikopterin lentävä henkilöstö kuuluu ensihoito- ja pelastushenkilöstöön, jota vaatimus 14 vuorokauden karanteenia vastaavissa olosuhteissa pysymisestä ei koske.

Edellä mainittujen linjausten toteuttamisen jälkeen muu välttämätön ja perusteltu henkilöliikenne on edelleen mahdollista liikennöitävillä reittilennoilla Tukholmasta, Helsingistä ja Turusta Maarianhaminaan. Myös henkilöliikenne laivaliikenteen reiteillä Ahvenanmaalta manner-Suomeen on edelleen mahdollista.

Muuta välttämätöntä liikennettä olisi yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävät työt, jotka eivät siedä viivästystä.

Linjausten toteuttamisen jälkeen on edelleen mahdollista huolehtia Ahvenanmaalle sijoittuvan, terveydenhuollolle globaalisti kriittisen välinetuotannon jatkumisesta. Välttämätön työmatkaliikenne on edelleen mahdollista karanteeniohjeistusta noudattaen.

Pääsääntönä on, että kaikki sisärajojen yli Suomeen saapuvat henkilöt ovat Suomessa oleskelunsa aikana velvollisia noudattamaan Suomen terveysviranomaisten ohjeistusta ja pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan viimeisestä Suomeen saapumisesta lukien.

Valtioneuvosto antoi 7. huhtikuuta sisä- ja ulkorajoja koskevat päätökset, joilla Suomen ja muiden maiden välisiä rajaliikenteen rajoituksia ja karanteenimääräyksiä tiukennetaan ja jatketaan 13. toukokuuta saakka. Näin tehdään koronavirusepidemian leviämisen hidastamiseksi.