Virgin Galacticin VSS Unity liisi ensi kerran

Unity_in_flightVirgin Galactic avaruushanke otti edistysaskeleen, kun SpaceShipTwo eli VSS Unity liisi ensimmäisen kerran vapaana ja omassa ohjauksessa. Mojavessa 3. joulukuuta tapahtunutta lentoa oli edeltänyt neljä harjoituslentoa WhiteKnightTwo eli VMS Eve -koneen kyydissä.

VSS Unityn ensimmäinen irrotus tapahtui WhiteKnightTwo -emoaluksen 218. lennolla. Kaikkiaan tunnin ja 20 minuutin lennosta Unityn liito-osuus kesti 10 minuuttia. Sen aikana ohjaajat ja insinöörit saivat kerättyä arvokasta tietoa koelento-ohjelman tarpeisiin.

Kyseessä oli yksi monista tulevista liitokokeista, joita tarvitaan ennen siirtymistä rakettimoottorin koelentoihin. Liitokokeiden avulla varmistetaan simulaatiot ja laskelmat aluksen käyttäytymisestä todellisissa olosuhteissa.

VSS Unity vapautettiin emoaluksesta 50 000 jalan korkeudesta josta se liisi kohti laskupaikkaa parhaimmillaan noin 0.6 Machin nopeudella. Enstitietojen mukaan lento sujui erittäin hyvin. Taivaalle palataan heti, kun koelennolta kerätty tietomäärä on ehditty analysoimaan tarkasti ja insinöörit antavat luvan.