Vuoden päälentonäytös pyörähtämässä käyntiin

lias_13_1Suomen Ilmailuliiton vuoden 2013 päälentonäytös järjestetään viikonloppuna Lappeenrannan lentokentällä. Koneet saapuvat ja ohjelmia harjoitellaan jo torstaina ja perjantaina. Tänään puolipilvisellä taivaalla nähtiin harvinainen muodostelma: F/A-18 Hornet ja kaksi Suomen Ilmavoimien tunnuksissa olevaa Vampirea.

Norjan rekisterissä olevat Vampiret ovat saaneet näytöksen ajaksi suomalaiset kansallisuusmerkinnät ja tunnukset (DeHavilland DH.115 Vampire Trainer -kouluharjoituskone VT-1 ja DH.100 Vampire -suihkuhävittäjä VA-3). Koneet juhlistavat 60-vuotta kestänyttä suomalaista suihkulentokautta.

Valkosinisiä kansallisuustunnuksia ei ole maalattu hopeanvärisiin koneisiin, vaan väliaikainen identiteetti on toteutettu teippauksin. Hienolta Vampiret kuitenkin näyttivät.

Kolmen koneen muodostelma teki useita ylilentoja ennen sotilastyylistä purkua ja laskeutumista. Mukana ollut ilmasta maahan -aseistettu Hornet jäi Lappeenrantaan maanäyttelykoneeksi.

lias_13_4Jo aiemmin viikolla oli saapunut näytöksen pääesiintyjä, Royal Jordanian Falcons neljällä Extra 300 -taitolentokoneellaan. Ryhmä harjoitteli torstaina ja kävi myös kuvauslennolla Cessna 206 OH-CSU:n siivellä.

Illemmalla odotettiin saapuvaksi myös kolmea ruotsalaista Sk 16 Harvardia sekä suomalaista Fouga Magisteria. Jälkimmäisellä oli kuitenkin teknisiä ongelmia ja tulo ainakin viivästyi.

lias_13_3 Suunnitelmissa oli lentää myös Fouga - Vampire -pulja, mutta loppujen lopuksi Vampire-pari harjoitteli illalla ilman Fougaa.

Torstaina harjoitteli esitystään myös Utista lentävä NH90-kopteri. Toinen sellainen tulee maanäyttelyyn. Taivaalla nähtiin myös Suomen Ilmailuopiston Extra 300 ja Ilmavoimien Casa C295M -kuljetuskone. Päivän päättivät yhdeksän jälkeen harjoitelleet Ultimate ja Pitts Special.

Nähtävillä on myös vanhempaa kalustoa paikallisesta museosta. Erikoisbonuksena on Yhdysvalloista Venäjälle siirtolennolla oleva DC-3, joka on ollut jo jonkin aikaa Lappeenrannassa. Paikalla on myös Aerospatiale Lama -helikopteri.

Torstaina paikalla ei ollut vielä suurta yleisöä vaan median edustajia sekä Spotteri-passin lunastaneita kuvaajia. Heille on varattu aidattu alue varsinaisen yleisön edestä. Kentällä liikuttiin johdetusti lentonäytösorganisaatioon kuuluvien paikallisten oranssiliivisten asianharrastajien johdolla.

Perjantain harjoituksia ja saapumisia uhkaa sateinen sääennuste. Ruotsalaisia Saab JAS 39 Gripeneitä odotetaan iltapäivän aikana. Viikonlopun varsinaisiksi näytöspäivissä lienee luvassa parempaa keliä. ++

 

Lue myös: