Tasavallan presidentti myönsi kaksi uutta lentokapteenin arvonimeä

KYI_6Tasavallan presidentti on 16. toukokuuta myöntänyt lentokapteenin arvonimen Olavi  Lumekselle ja Matti Mertalalle. Ensimmäinen on tehnyt ilmailu-uransa lennokkitoiminnan, purjelennon ja ilmailuhistorian parissa. Jälkimmäinen on puolestaan laskuvarjourheilija, joka mm. ensimmäisenä rikkoi Suomessa 10 000 hypyn rajan.

Helsingissä 1924 syntynyt Olavi "Luce" Lumes (entinen Lucenius) on toiminut yli 70 vuotta aktiivisesti ja ansioituneesti suomalaisen nuorisotoiminnan hyväksi. Hänet tunnetaan erityisesti toiminnastaan lennokkitoiminnan edistämiseksi.

Olavi Lumes on kehittänyt ns. perussiipiliidokin, joka jatkokehitysversioineen on helpottanut tuhansien nuorten osallistumista lennokkitoimintaan. Hänen lanseeraamansa TOKA-liidokkikisat tunnetaan myös kansainvälisesti arvostettuna lennokkikilpailuna.

Lennokki- ja nuorisotoiminnan lisäksi Olavi Lumes on osallistunut ansioituneesti purjelennon kehittämiseksi nykyaikaiseksi turvalliseksi harrastusmuodoksi. Hänen merkittävä elämäntyönsä on ollut Jämin urheiluilmailukeskuksen sekä sen toiminnan kehittäminen ja ylläpito.

Lucen toiminnan ansiosta Jämin ilmailukeskus avasi vuonna 1986 perinnehuoneen, jossa esitellään ilmailukeskuksen historiaa.

Olavi Lumes on myös merkittävällä tavalla ollut kartuttamassa Suomen Ilmailumuseon lennokki- ja purjelentokokoelmia. Hänen johdollaan on pelastettu museon kokoelmiin yli 20 purje-, rinneliito- ja liitolentokonetta sekä yli 100 lennokkia ja merkittävä määrä lennokkitoimintaan kuuluvia tarvikkeita.

Yli 10 000 hypyn mies

MattiMertala_suomenilmailuliittoOulun Laskuvarjokerhon Matti "Lälly" Mertala teki syyskuussa 2013 jo 10 000. laskuvarjohyppynsä. Vuonna 1979 harrastuksen aloittanut mies on ensimmäinen suomalainen, joka on tämän merkittävän rajapyykin saavuttanut.

Mertala on kunnostautunut laskuvarjourheilun parissa niin kouluttajana kuin kilpailuhyppääjänäkin. Vapaassa pudotuksessa hän on viettänyt hämmästyttävät viisi vuorokautta.

Matti Mertala (s.1948) aloitti hyppäämisen 8. maaliskuuta 1979. Aktiivisen harjoittelun hän aloitti 1981. Mertala innostui uudesta Freestylestä vuonna 1994 ja ryhtyi  tässä kahden hengen joukkuelajissa vapaapudotuskuvaajaksi.

Mertala on myös hyppymestari eli uusien laskuvarjohyppääjien kouluttaja. Hän on "pudottanut" ainakin 6000 oppilashyppääjää. Tandem-hyppyjä miehen on hyppypäiväkirjassa yli 500. Vapaata pudotusta hänelle on kertynyt lähes 123 tuntia eli viisi vuorokautta.


Tasavallan presidentin myöntämä arvonimi

sauliniisto_tasavallanpresidentinkansliaTasavallan presidentti myöntää yleensä arvonimiä kaksi kertaa vuodessa. Vuonna 2013 valtioneuvoston kansliaan saapui 247 arvonimiesitystä ja tasavallan presidentti myönsi 169 arvonimeä.

Arvonimiä on käytössä 108. Yleensä esitetään jo olemassa olevaa nimeä, mutta mikään ei estä esittämästä myös uutta arvonimeä. Uusin, 2012, käyttöön otettu arvonimi on ylisosiaalineuvos. Edellisen kerran uusia arvonimiä myönnettiin vuonna 2007. Silloin otettiin käyttöön rahoitusneuvoksen ja työsuojeluneuvoksen arvonimet. 

Arvonimistä yleisin on talousneuvos, jota on myönnetty kaikkiaan 1783 kappaletta. Vuorineuvoksen arvonimeä on myönnetty lähes 300 kappaletta ja kauppaneuvoksen arvonimeä yli 750 kappaletta.

Harvinaisempia arvonimiä ovat esimerkiksi vuonna 1919 käyttöön otettu kamarineuvos (105 kappaletta), vuonna 1951 käyttöön otettu uittoneuvos (8) ja vuonna 1990 käyttöön otettu lehdistöneuvos (12 kappaletta).

 Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien noin 13 000. Naisille niitä on myönnetty huomattavasti miehiä vähemmän: vain 1073 kappaletta.

Tasavallan presidentti voi myöntää lentokapteenin arvonimen henkilölle, joka on työskennellyt ilmailun parissa tai ansioitunut sitä harrastamalla. Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen.

Lue myös aiempin vuosien lentokapteeni-nimityksistä: