Tekever AR5 -drone valvoo Suomenlahdella - EMSA tukee Rajavartiolaitosta purjehduskaudella 2025

Tekever_AR5_ilmassaSuomenlahden meritilannekuvaa täydennetään aiempien purjehduskausien tapaan ilmasta suoritettavalla valvonnalla. Euroopan meriturvallisuusvirasto EMSA (European Maritime Safety Agency) tukee Suomen Rajavartiolaitoksen toimintaa miehittämättömältä Tekever AR5 EVO RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) -ilma-aluksella, joka operoi Hangosta. Purjehduskauden aikana ilma-aluksella suoritetaan valvontaa Itämerellä Suomen, Viron ja Latvian alueilla.

Tekever_AR5_RajaEMSA kautta hankittua suorituskykyä käytetään merellisen tilannekuvan ylläpitämiseen sekä erilaisissa rannikkovartiostotoiminnoissa. EMSA:n dronet on suunniteltu avustamaan merivalvonnassa sekä laivojen päästövalvonnassa kaikilla Euroopan Unionin merialueilla. 

Purjehduskaudella 2025 käytössä on EMSA:lta Suomeen on saatu miehittämätön kaksimoottorinen Tekever AR5 -ilma-alus, joka tukeutuu Hankoon. Länsi-Suomen merivartioston johtokeskus johtaa Suomen ilmatilassa toteutettavat lennot. Suomen lisäksi dronella valvotaan purjehduskauden aikana myös Viron ja Latvian merialueita. 

Tekever_AR5_engineEntistä parempaa suorituskykyä ja alhaisempia käyttökustannuksia tarjoava Tekever AR5 soveltuu mm. etsintä- ja pelastustehtäviin, merivalvontaan sekä meripartiointiin.

Tekever AR5 on kauko-ohjattava kiinteäsiipinen miehittämätön ilma-alus, jonka siipien kärkiväli on 7,3 metriä ja pituus 4,0 metriä. AR5:n voimanlähteinä on kaksi 170 kuutiosenttimetristä boxer-moottoria, jotka antavat sille 100 km/h:n matkalentonopeuden. AR5 voisi tarvittaessa lentää jopa 1000 kilometrin pituisen reitityksen.

Tekever_AtlasTekever AR5 voi kuljettaa 50 kg hyötykuormaa. Ilma-alus on varustettu 40-kertaisella optisella zoom-kameralla ja infrapunakameralla sekä merivalvontatutkalla, SAR-tutkalla (Synthetic Aperture Radar) ja AIS-vastaanottimella (Automatic Identification System). Lisäksi siinä on hätätilanteita varten EPIRB-antenni (emergency position-indicating radio beacon).

Satelliittiyhteys mahdolllistaa tarkan kuvamateriaalin videokuva mukaanlukien sekä sensoritietojen lähettämisen maa-asemalle reaaliaikaisesti. Tarvittaessa AR5 voi kuljettaa onnettomuuspaikalle myös pelastuslautan. Lisäksi sitä voidaan hyötykuormasta riippuen käyttää myös signaalitiedusteluun. Kaikki kerätty tieto voidaan analysoida heti tai myöhemmin Tekever Atlas -ohjelmistolla, jota käytetään myös tehtäväsuunnitteluun.

Tekever_AR5_takeoffTekever AR5 voi operoida lyhyeltä päällystämättömältä kiitotieltä nousujen sekä laskeutumisten osalta, jotka se tekee automaattisesti. AR5:n toiminta-aika on jopa 20 tuntia ja sateelliittiyhteyksien avulla sillä voidaan operoida erittäin laajalla toiminta-alueella eli ns. suorittaa BRLOS-operointia (Beyond Radio Line of Sight). Ilma-aluksella voidaan operoida päivä- ja yöaikaan. 

Tekever on eurooppalainen vuonna 2001 perustettu IT-, ilmailu-, puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja, jonka päätoimipaikka sijaitsee Lissabonissa.

 

Tekever_AR5_alueet_2025RPAS nostaa Rajavartiolaitoksen suoriruskykyä raja- ja meriturvallisuustehtävissä

Rajavartiolaitoksen operaation tavoitteena on nostaa Rajavartiolaitoksen suorituskykyä raja- ja meriturvallisuustehtävissä sekä muissa rannikkovartiostotoiminnoissa Suomen merialueella, rannikolla ja saaristossa. RPAS-operaatio ja Rajavartiolaitoksen partiointi vesillä muodostavat yhdessä kattavamman tilanneymmärryksen avomerialueilta.

Tekever_AR5Toiminnan painopisteenä ovat rannikkovartiostotoiminnot pohjoisella Itämerellä pääosin saariston ulkopuolella. Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostot suunnittelevat lennot osaksi operatiivista toimintaansa. 

Purjehduskaudelle 2025 on varattu laajasti ilmatilaa merivalvontaan ja korkeimmillaan Tekever AR5 voisi lentää jopa 5000 jalan korkeudessa.

Valvontatehtävien lisäksi operaatiossa pyritään paljastamaan esimerkiksi luvattomia öljypäästöjä ja rajat ylittävää rikollisuutta sekä tarvittaessa tukemaan meripelastusoperaatioita. Operaatiolla parannetaan Rajavartiolaitoksen varautumista myös merellisten ympäristövahinkojen torjuntaan.

Rannikkovartiostotoiminnot sisältävä meriturvallisuuden, merenkulun turvatoimet, meripelastuksen, rajojenvalvonnan merialueella, kalastuksen valvonnan, tullivalvonnan, yleisen lainvalvonnan merellä sekä meriympäristön suojelun. RPAS-järjestelmän suorituskykyä hyödynnetään laajasti näissä tehtävissä joko Rajavartiolaitoksella tai tukena muille viranomaisille.

EMSA_TextronAerosondeRajavartiolaitos ja EMSA ovat toteuttaneet yhteisiä RPAS-operaatioita jo vuosien ajan Itämeren alueella ja yhteistoiminnassa on jo luotu vakioidut toimintamallit. Purjehduskaudella 2024 RPAS tukeutui Viroon Saarenmaalle ja operaattorina toimi Nordic Unmanned. Tuolloin käytössä oli miehittämätön Textron System Aerosonde -ilma-alus. Samainen järjestelmä oli käytössä myös purjehduskausilla 2022 ja 2023.

Suomessa RPAS-suorituskyky on ollut operatiivisessa käytössä merivartiostoissa ja sen käyttö on vakiintunutta valvonnassa ja tilannekuvan muodostamisessa. RPAS-järjestelmän tuottama tieto parantaa merivartiostojen merellistä tilannekuvaa ja auttaa käyttämään resursseja tehokkaammin ja suuntaamaan ne parhaalla mahdollisella tavalla. 


RPAS-operaatio syventää kansainvälistä yhteistyötä

EMSA:n tarjoama valmis suorituskykykokonaisuus syventää kansainvälistä yhteistyötä EMSA:n ja operaatioon osallistuvien valtioiden kanssa.

EMSA_TekeverAR5_1EMSA tarjoaa palvelua kaikille EU:n jäsenmaille veloituksetta. Ilma-alus on kehitetty nimenomaan merivalvontaoperaatioiden toimeenpanoon ja alusten päästöjen seurantaan. Miehittämättömät ilma-alukset sopivat erityisen hyvin merellisen tilannekuvan täydentämiseen Itämeren kaltaisella vilkkaasti liikennöidyllä merialueella.

"Miehittämätön ilmailu kehittyy nopeasti ja Rajavartiolaitokselle on tärkeää testata ja hyödyntää uutta tekniikkaa ketterästi. Tämän kokoluokan lennokki tarjoaa laajan toiminta-alueen myös avomerellä ja tilannekuvaa voidaan täydentää yhdessä naapurimaiden kanssa. Operaatio täydentää meidän muuta partiointiamme merellä, jota teemme veneillä, laivoilla, helikoptereilla, valvontalentokoneilla ja yhdessä naapurimaiden viranomaisten kanssa", kertoi rajaturvallisuusasiantuntija, komentaja Petteri Blomvall Rajavartiolaitoksen esikunnasta.