Raja hyväksyi MVX-koneen lopullisen suunnittelun - ensimmäinen koneyksilö Suomeen vuonna 2027

MVX_RapconX_SNCRajavartiolaitoksen MVX-hankkeen ohjausryhmä hyväksyi Sierra Nevada Corporationin (SNC) lopullisen suunnittelukatselmuksen tulokset ja järjestelmämäärittelyt 11. huhtikuuta 2025. Päätös mahdollistaa siirtymisen tuotantovaiheeseen ja ensimmäisen uuden MVX-valvontakoneen toimituksen uuden aikataulun mukaan vuonna 2027.

SNC on viimeistellyt ja tarkentanut integrointisuunnitelmiaan. Maaliskuussa 2025 SNC järjesti lopullisen suunnittelukatselmuksen, Critical Design Review (CDR), jossa lopullinen suunnitteludata esitettiin hyväksyttäväksi. Rajavartiolaitoksen asiantuntijat analysoivat aineiston ja arvioivat, täyttääkö ratkaisu asetetut suorituskykyvaatimukset ja soveltuuko se suunniteltuun operatiiviseen toimintaan. 

Rajavartiolaitoksen antaman hyväksynnän jälkeen SNC voi nyt edetä tuotantovaiheeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa asennussuunnitelmien loppusilausten tekemistä, laitetestauksia ja lopulta, ensimmäisen koneen saavuttua SNC:lle, varsinaisia järjestelmäintegrointeja. SNC:n valvontakonekonsepti tunnetaan nimellä Rapcon-X. Tässä konseptissa on mukana useita eurooppalaisia sensorivalmistajia.

Bombardier_650_special_2Rajavartiolaitoksen ensimmäisen Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650 -liikesuihkukoneen (OH-MVX) valmistus Bombardierin Montrealin tehtaalla alkoi jo loppuvuodesta 2024.  Bombardier toimittaa ensimmäisen koneyksilön SNC:lle loppuvuodesta 2025. Toisen koneyksilön (OH-MVY) on odotettu valmistuvan tuotantolinjalta kesällä 2026.

SNC toteuttaa kahteen koneeseen vaadittavat modifikaatiot, laiteasennukset sekä modifioidun koneen tyyppihyväksynnän Hagerstownin toimitiloissaan Yhdysvaltain Marylandissa. Modifikaation aikana koneen sisustusta puretaan ja tilalle asennetaan Rajavartiolaitoksen tilaamia järjestelmiä ja niiden vaatimia rakenteita.

Peruskoneeseen nähden koneen rungon muotoja muokkaavat suurimmin merivalvonta- ja sivukulmatutkat sekä kaksi suurennettua ikkunaa, jotka on tehty tähystyksen ja valokuvauksen tarpeisiin. MVX-valvontakoneessa on myös erilaisten poijujen sekä pelastuslauttojen pudotuskyky.

Koneen varusteina on EO/IR-sensoreita kohteiden tunnistamiseen ja seurantaan, merivalvontatutka alusten havaitsemiseen merellä ja kohteiden kuvantamiseen maalla. MVX-valvontakone kykenee myös radiotekniseen valvontaan, radiolähettimien ja tutkalähetteiden havaitsemiseen ja paikantamiseen.

Aiemmin kerrotun karkean arvion mukaan ensimmäisellä MVX-koneyksilöllä lennettäisiin noin 40-80 tuntia erilaisia koelentoja ja testauksia.

MVX_Dornierit_laajaViimeisimmän arvion mukaan ensimmäinen MVX-valvontakone on valmis toimitettavaksi Suomeen maaliskuussa 2027. Hieman alkuperäisestä poikkeava toimitusaikataulu ei Rajavartiolaitoksen mukaan aiheuta muutoksia tai sopeuttamistarpeita Rajavartiolaitoksen lentotoimintaan.

Nykyisellä Dornier-kalustolla kyetään operoimaan ongelmitta siihen saakka, kun uudet korvaajat toimitetaan. Rajavartiolaitos on varmistanut Dornier-kaluston toimivuuden viimeisimmillä elinkaaripäivityksillä.


MVX-suorituskyvyn rakentaminen on pitkä prosessi

MVX-hankkeessa rakennetaan Rajavartiolaitokselle kaksi Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukoneeseen perustuvaa monitoimilentokonetta. Niillä korvataan vuonna 1995 käyttöönotetut Dornier 228 -valvontalentokoneet. Uudet koneet ovat nykyisiä huomattavasti suorituskykyisempiä niin lavetin kuin valvontateknologiankin osalta.

MVX-prime-BombardierMVX-valvontakoneeksi modifioitua Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukonetta operoidaan 4-5 hengen miehistöllä ja tarvittaessa se voi kuljettaa 5-10 matkustajaa. Matkustamo on muunneltavissa erilaisiin konfiguraatioihin, jollaisia ovat valvonta-, kuljetus-, sairaankuljetuskyky sekä niiden yhdistelmät.

Suorituskyvyn rakentamiseen ei riitä pelkkä kaluston hankkiminen. Materiaalinen kyky on vain yksi osa lopullista operatiivista kykyä. Uusi lentokone tarkoittaa uudenlaisia prosesseja koko organisaatiolle. Henkilöstön osaamisen saattaminen ajan tasalle koulutuksen kautta on tästä yksi esimerkki.

MVX tuo mukanaan myös uudenlaisia ja entistä suorituskykyisempiä sensoreita, joita on opeteltava käyttämään. Nykyaikaiset sensorit tuottavat valtavan määrän tietoa, ja sitä on kyettävä prosessoimaan uusilla tavoilla. Samalla toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, ja siihen on kyettävä mukautumaan.

Täyttä operatiivista kykyä uusilla monitoimilentokoneilla ei siis saavuteta sillä, että koneet toimitetaan Suomeen ja lentävä henkilöstö saavuttaa tyyppikelpoisuuden. Uutta opeteltavaa riittää pitkäksi aikaa. Potentiaalia uusilla koneilla on kuitenkin valtavasti, ja niillä osallistutaan erilaisiin turvallisuuskriittisiin tehtäviin vuosikymmenien ajan.

MVX-valvontakone ja sen rajapintaratkaisut ovat yhteensopivia Rajavartiolaitoksen sekä Puolustusvoimien johtamis- ja tilannekuvajärjestelmien kanssa.


Yli 160 miljoonan euron hanke tuo Suomen uniikin valvontakyvyn

Raja_MVX_1MVX-hanke kattaa kaksi ilma-alusta järjestelmineen sekä tarvittavan henkilöstön koulutuksen, käyttöönoton teknisen tuen sekä varaosia. Eduskunta hyväksyi vuoden 2023 talousarviossa hankkeelle 163 miljoonan euron rahoituksen.

Lokakuussa 2024 hallitus antoi eduskunnalle vuoden 2024 kolmannen lisätalousarvioesityksen, jossa MVX-hankkeelle haetaan 10,2 miljoonan euron lisämäärärahaa valvontalentokoneiden järjestelmähankintaan. Tämän lisäksi miljoona euroa siirrettäisiin toiselta momentilta valvontalentokoneehankkeeseen uusien MVX-valvontakoneiden potilassiirtokapasiteetin hankkimiseksi.

Lue myös: