Yhdysvaltojen presidentille uusia helikoptereita 1,2 miljardilla dollarilla - Sikorsky toimittajana

VH92_net_sikorskySikorsky on valittu toimittamaan Yhdysvaltojen presidentin käyttöön uudet helikopterit. VH-92 perustuu S-92A-kopteriin, joka oli tarjolla Suomellekin kuljetushelikoptereita valittaessa. 1,24 miljardin sopimuksen perusteella Sikorsky suunnittelee ja toimittaa aluksi kuusi FAA-hyväksyttyä VH-92-kopteria sekä kaksi simulaattoria merijalkaväelle.

Siinä missä USAF on huolehtinut presidentin kuljettamisesta radiokutsulla Air Force One lentävällä Boeing VC-25 -koneella, US Marine Corps on vastannut valtionjohtajan pyöriväsiipiskuljetuksista kutsulla Marine One.

Nykyiset VH-3D Sea King ja VH-60N White Hawk -kopterit ovat myös Sikorskyn valmistamia (kuva alla, edessä White Hawk). VH-3D-koptereita on laivastossa 11 ja VH-60N-malleja kahdeksan.  Niitä operoi HMX-1 Nighthawks Squadron.

VH3D_VH60N_USDODSea Kingit otettiin käyttöön jo 1974 ja White Hawkitkin 80-luvulla. VH-60N-koptereita siirretään presidentin ulkomaan vierailujen yhteydessä kuljetuskoneilla kulloiseenkin kohteeseen.

VXX Presidential Helicopter Replacement Program tähtää kaikkiaan 21 uuden kopterin toimittamiseen presidentin käyttöön. Nyt tehty kiinteähintainen 1 244 677 064 dollarin sopimus kattaa ensimmäiset kuusi kopteria vuoteen 2020 mennessä.

"Sikorskyyn on 57 vuotta luotettu presidentin helikopterien luotettavana toimittajana ja tukijana. Toimitamme ylpeänä myös seuravaan Marine Onen", hehkutti Sikorskyn toimitusjohtaja Mick Maurer.

S-92-koptereita käytetään jo nyt kymmenen valtion päämiesten kuljetuksiin. Kaikkiaan tyyppiä on toimitettu yli 200 kappaletta.

VH92_2_net_sikorskyKaksi ensimmäistä VH-92-kopteria ovat kehitysversioita, joilla testaan lento-ominaisuksia ja järjestelmiä. Ne toimitetaan vuonna 2018. Samaan aikaan valmistuu kaksi simulaattoria, toinen lentäjille ja toinen mekaanikoille.

Loput neljä kopteria osallistuvat aluksi testeihin ja siirtyvät lopulta aktiivikäyttöön. Kaikkiaan on tarkoitus hankkia presidentin laivastoon 21 operationaalista kopteria.

US Navyn odotetaan tekevän tilauksen lopuista 17 kopterista vuoden 2019 alkupuolella. Ne valmistuvat 2023 mennessä. Hankinnan lopullinen hinta nousee samalla merkittävästi.

Kopterirungot rakennetaan Sikorskyn normaalilla tuotantolinjalla Pennsylvaniassa, mutta ne siirretään Connecticutiin turvaluokiteltuun laitokseen presidenttiä varten varusteltaviksi. Seuraavaksi Lockheed Martin asentaa niihin viestintäjärjestelmät New Yorkissa.

Viimeiseksi kopterit palaavat Connecticutiin, missä niihin rakennetaan ylellinen sisustus. Sitten VH-92:t toimitetaan laivueeseen.

Sikorskyn ja Lockheed Martinin muodostaman ryhmittymän ohella VXX-tilauksesta kilpaili aiemmin myös AgustaWestland yhdessä Northrop Grummanin kanssa AW101-kopterillaan. Se valittiin tehtävään jo vuonna 2003 käynnistyneessä hankkeessa, mutta tämä VH-71-kauppa peruttiin 2009 kustannusten nousun takia.

Mielenkiintoista on, että Yhdysvaltojen presidentin kuljettamiseen tarvitaan enemmän VH-92-helikoptereita kuin Suomen maavoimilla on NH90-koptereita. T.T.