Yksi menehtyi norjalaisen gyrokopterin turmassa Kilpisjärvellä

gyro_onnettomuus_det_kilpisjarvi_0718_lapinpoliisi(päivittynyt 22.7 klo 12.58) Norjalainen gyrokopteri oli lennolla Lapissa Kilpisjärven alueella, kunnes se toistaiseksi tuntemattomasta syystä putosi maahan. Poliisin mukaan gyrokopterissa oli kaksi henkilöä, joista toinen menehtyi turmassa.

Lentopelastuskeskus sai lauantai-iltana noin kello 19 jälkeen tiedon Norjan ilmailuviranomaisilta, että norjalainen AutoGyro MTOsport -gyrokopteri olisi pudonnut Suomen puolelle Kilpisjärven Dierpmesjärven koillispuolella.

Tapahtumapaikalle lähti kaksi norjalaista pelastushelikopteria suorittamaan etsintää ja pelastustehtävää. Toinen niistä lähti matkaan toinen Tromssasta ja toinen Evenesistä.

Etsinnän ajan tehtävää johti lentopelastuskeskus. Norjalaiskopterit saivat näköyhteyden onnettomuuskoneeseen ja ne laskeutuivat maastoon antaakseen apua turmapaikalla.

gyro_onnettomuus_kilpisjarvi_0718_lapinpoliisiTämän jälkeen tehtävä siirtyi Lapin pelastuslaitoksen johdettavaksi. Paikalla olleiden norjalaisviranomaisten toimesta saatiin tieto, että toinen koneessa ollut norjan kansalainen oli menehtynyt ja toinen loukkaantunut. Loukkaantunut henkilö kuljettiin helikopterilla sairaalahoitoon Norjaan.

Tässä vaiheessa onnettomuuteen johtuneista syistä ei ole tietoa. Norjalaisviranomaisten mukaan sää turmapaikalla oli hyvä ja pilvet olivat korkealla. Ennen onnettomuutta ei saatu ilmoitusta hätätilanteesta. Norjalaisviranomaiset kertovat saaneensa tiedon turmasta huonon matkapuhelinyhteyden kautta suoraan turmapaikalta.

Molemmat koptereissa olleet henkilöt olivat norjalaisia ja asuivat Pohjois-Norjassa. Norjan Lakselvista matkaan lähteneen gyrokopterin omistaja on norjalainen lentokerho. Lakselvissa toimii ainakin Lakselv Mikroflyklubb. Lentopaikalla on kaikkiaan neljä gyrokopteria ja koko Norjassa niitä on 10-15 kappaletta.

Kyseessä on mahdollisesti AutoGyro MTOsport LN-YUR, jolla menehtynyt ohjaaja on lentänyt aiemminkin. Kyseinen gyrokopteri on valmistettu vuonna 2007 ja siinä on ROTAX 912S -moottori.

Tutkintaa vaikeuttaa onnettomuuspaikan sijainti tiettömän taipaleen päässä. Maasto alueella on vaikeakulkuista (kuvat yllä, klikkaa suuremmaksi).

Poliisi_pukuLapin poliisi aloittaa paikalla onnettomuustutkinnan, kun partio pääsee tapahtumapaikalle. Muun tutkinnan rinnalla tehdään myös kuolemansyyn tutkintaa.

Poliisi kertoo toimivansa alueella yhdessä rajavartioston partion ja helikopterin kanssa.

Päivitys 22.7 kello 12.20: Lisätty kuva tapahtumapaikalta sekä tieto molempien kopterissa olleiden kansallisuudesta ja gyrokopterin omistajasta.

Päivitys 22.7 kello 12.58: Lisätty gyrokopterin tyyppi