Yli sataa ilmailuun liittyvää yhdistystä uhkaa pian poisto PRH:n rekistereistä

patentti_ja_rekisterihallitusPatentti- ja rekisterihallitus siivoaa rekisteriään toimintansa ilmeisesti lopettaneista yhdistyksistä. Niitä on kaikkiaan noin 40 000. Mukana poistolistalle on joutunut yli sata yhdistystä, jotka ainakin nimensä perusteella liittyvät jotenkin ilmailuun. Jos toiminta kuitenkin jatkuu, siitä on tehtävä ilmoitus PRH:lle viimeistään 12. tammikuuta mennessä.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa yhdistysrekisteristä toimintansa lopettaneita yhdistyksiä tammikuussa 2017. Poistomenettely perustuu heinäkuussa 2016 voimaan tulleeseen yhdistyslain muutokseen.

Sen mukaan rekisteristä voidaan poistaa yhdistykset, jotka eivät ole tehneet ilmoitusta yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen tai joiden toiminnan ei muuten ole syytä olettaa jatkuvan.

PRH on julkaissut netissä listan poistettavista yrityksistä (PDF-tiedosto, linkki jutun lopussa). Siihen voi tehdä tekstihakuja yhdistyksen nimellä tai sen osalla.

Yhdistyksiä, joiden nimessä on sana "ilmailu", on listalla haun perusteella 51 kappaletta. Osa niistä on ilmailukerhoja, mutta mukana on myös alaan liittyviä ammatillisia ja puoluepoliittisia yhdistyksiä.

Haku "lento" tuottaa PRH:n dokumentista yhteensä 112 osumaa. Niistä noi puolet on ilmailuun jotenkin liittyviä. Loput ovat lentopalloon liittyviä yhdistyksiä. Sana "lentäjät" esiintyy poistolistan yhdistysten nimissä 21 tapauksessa.

Näin löytyvä yli sadan nouseva kokonaismäärä osoittaa, että toimivien yhdistysten on syytä varmuuden vuoksi tarkastaa, etteivät ole listalla. Lisäksi mukana on mahdollisesti sellaisiakin ilmailuun liittyviä yhdistyksiä, joiden nimessä ei ole näitä yleisimpiä termejä.

Monet ilmailuun todennäköisesti liittyvistä yhdistyksistä ovat oikeasti sellaisia, joiden toiminta on laantunut. Mukaan on voinut joutua myös edelleen aktiivisia yhdistyksiä, joilta muutostietojen lähettäminen PRH:lle on jostain syystä unohtunut.

Jos poistomenettelyyn joutunut yhdistys toimii edelleen, siitä pitää kertoa Patentti- ja rekisterihallitukselle 12.1.2017 mennessä muutosilmoituksella, jossa on ajantaisaiset osoite- ja nimenkirjoittajatiedot. Jos tiedot rekisterissä ovat oikein, mutta yhdistys silti poistolistalla, voi tehdä vapaamuotoisen kirjallisen ilmoituksen toiminnan jatkumisesta.

Rekisteriin jäävän yhdistyksen tulee huolehtia siitä, että yhdistyksen osoite- ja muut tiedot ovat ajan tasalla yhdistysrekisterissä. Sääntöjen ja nimenkirjoittajien muutosten ilmoittaminen on maksullista.

Ne yhdistykset, joilta ei kehotuksesta huolimatta saada ilmoitusta 12.1.2017 mennessä, poistetaan yhdistysrekisteristä tammikuussa 2017. T.T.

Lista poistomenettelyssä mukana olevista yhdistyksistä (pdf, 8.63 Mt)