A350 XWB myöhästyy jälleen - valmistuminen vuoden 2014 jälkimmäiselle puoliskolle

A350_finnair_airbusFinnairinkin tilaama Airbusin uusi A350 XWB -matkustajakone myöhästyy lisää. Airbusin ilmoituksen mukaan kone valmistuu kolme kuukautta viimeksi ilmoitettua aikataulua myöhemmin eli vuoden 2014 jälkimmäisellä puoliskolla.

Uusimmasta viivästyksestä huolimatta Airbus on edistynyt A350-projektissa. Ensimmäisen  koneyksilön kokoonpano on hyvässä vauhdissa ja myös ensimmäisen lentävän A350-koneen eturunko on tuotu loppukokoonpanolinjalle.

Airbusin mukaan syy uusimpaan viiveeseen on ongelma automaattisen porausjärjestelmän käyttöönotossa komposiittirakenteisen siiven kokoonpanossa Broughtonissa Englannissa. Ongelman kerrotaan liittyneen porauslaitteen ohjelmointiin, mutta se on jo ilmeisesti ratkaistu ja tuotanto saatu käyntiin..

Airbus on varannut 124 miljoonaa euroa viivästysmaksujen maksamiseen. A350 XWB-ohjelma jatkuu edelleen haastavana ja uudet myöhästymiset johtaisivat entistä suurempiin sakkoihin.

Viivästykset nykyisissä uusien lentokoneiden kehityshankkeissa alkavat olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Muistissa ovat Boeing 787:n ja Airbus A380:n pitkät myöhästymiset. Suomestakin löytyy viime aikaista kokemusta NH Industries NH90 -sotilashelikopterihankkeen tiimoilta.

Finnair on tilannut 11 Airbus A350-900 XWB -matkustajakonetta. Lisäksi yhtiöllä on tilausvaraus kahdeksasta. Ensimmäisiä koneita on tähän asti odotettu toimitettavaksi aikaisintaan vuoden 2015 alkupuolella. Airbus ei kommentoi lentoyhtiökohtaisia aikatauluja, mutta olisi yllätys, jos uusin viivästys ei vaikuttaisi myös Finnairin koneiden luovutuksiin.