Aer Lingukselle syöttöliikennettä lentävä Stobart Air keskeytti toimintansa

EI-FCY_070714Irlantilainen Stobart Air on keskeyttänyt lentotoimintansa 12. kesäkuuta. Operaattori lensi syöttöliikennettä Aer Lingukselle ATR 42- ja 72 -koneilla usealla reitillä Aer Lingus Regional -brändillä. Stobart Airin mukaan se operoi viikoittain jopa 940 lentoa.

Stobart Air ilmoitti Aer Lingukselle illalla 11. kesäkuuta, että se päättää osapuolten välisen yhteistyösopimuksen välittömästi. Ilmoituksen seurauksena kaikki Aer Lingus Regionalin lennot, joita operoi juuri Stobart Air peruttiin. Yhtiölle nimetään lähiaikoina pesänselvittäjä. 

Syynä ovat koronaviruspandemian vaikutukset lentoliikenteeseen, joka käytännössä keskeytti kaikki lennot maaliskuussa 2020. Stobart Airin palveluksessa oli yli 500 työntekijää.

Stobart Air lensi seuraavilla reiteillä: Dublin-Kerry, Dublin-Donegal, Dublin-Glasgow,  Dublin-Edinburgh, Dublin-Manchester, Dublin-Newquay. Belfast City-Manchester, Belfast City-Birmingham, Belfast City-Edinburgh, Belfast City-Leeds Bradford, Belfast City-Exeter ja Belfast City-East Midlands.

Aer Lingus ilmoitti ottavansa näistä 12 reitistä hoidettavakseen viisi reittiä, jotka ovat Dublin-Edinburgh, Dublin-Manchester, Belfast City-Manchester, Belfast City-Birmingham ja Belfast City-Edinburgh. Lisäksi ainakin reiteille Belfast Citystä Exeteriin ja Leeds Bradfordiin tulee operaattoriksi BA City Flyer. Toimet muiden reittien osalta ovat yhä selvitettävänä.

Stobart Air perustettiin vuonna 1970 Aer Arann -nimellä, jolla yhtiö lensi vuoteen 2014 saakka. Stobart Air on lentänyt syöttöliikennettä Aer Lingus Regionalin lisäksi myös BA City Flyerille ja KLM Cityhopperille.

Stobart Air ei saanut Aer Lingukselta jatkosopimusta syöttöliikenneoperoinnista. Osapuolten välinen sopimus oli päättymässä joulukuussa 2022. Aer Linguksen odotetaan solmivan lähiaikoina syöttöliikenteestään uuden sopimuksen uuden toimijan Emerald Airlinesin kanssa.

Lisäksi Stobart oli mukana myös konsortiossa, joka oli ostamassa brittiläistä Flybe lentoyhtiötä, joka lopulta kaatui konkurssiin koronapandemian aikana maaliskuussa 2020.