Air Defender 23 vaikuttaa siviililentoliikenteen reitteihin - Naton suurin ilmavoimaharjoitus käynnistyi

AirDefender_avauskuvaNaton historian suurin ilmavoimien nopean toiminnan joukkojen ilmaoperaatioharjoitus Air Defender 23 -lentoimintaharjoitus käynnistyi Saksan, Puolan ja Tshekin ilmatiloissa 12. kesäkuuta 2023. Saksan Luftwaffen johtamassa harjoituksessa on mukana 25 valtion ilmavoimat ja yhteensä noin 250 lentokonetta. Fiktiivisessä skenaariossa otetaan käyttöön Naton viides artikla. Air Defenderin laajat harjoitusalueet tuovat omat vaikutuksensa myös siviililentoliikenteelle Euroopan yllä. Suomen Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen neljällä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä.

Laajalle alueelle Euroopassa asettuva Air Defender 23 -lentotoimintaharjoitus käynnistyi maanantaina 12. kesäkuuta ja jatkuu aikna 22. kesäkuuta 2023 saakka. Harjoitus on tauolla viikonloppuna 17.-18. kesäkuuta.

Laaja Air Defender 23 -harjoitus aiheuttaa jo yksin sääntelyä lentoliikenteelle koko harjoitusajan. Osittain samaan aikaan Euroopassa järjestetään myös toinen Naton harjoitus Baltops 23 sekä Ranskan sotaharjoitus Krypton 23. Kyseiset harjoitukset tuovat yhdessä  vaikutuksia myös kaupalliselle ilmaliikenteelle. Vaikutukset ovat laajat, mutta harjoitukset eivät kuitenkaan johda lentojen perumisiin.

AirDefender23_alueet_EurocontrolAir Defender 23 -harjoituksen vaikutukset kohdistuvat laajalle yksin Saksassa, kun Langenin, Münchenin, Karslruhen ja Bremenin lennontiedotusalueet ilmoittivat keskinkertaisista tai pitkistä viiveistä kaupalliselle lentoliikenteelle. Näiden lisäksi vaikutukset yltävät Maastrichtin, Varsovan ja Prahan aluelennonjohtojen alueille. Lennonvarmistuspalveluntarjoajat ovat näiden lisäksi Ranskassa ja Itävallassa valmiina avaamaan tarvittavan määrä lisäsektoreita lentoliikenteen sujuvoittamiseksi.

Arviolta noin 800 lentoa uudelleenreititetään päivittäin harjoituksen ja siihen liittyvien toimien seurauksena. Näistä lennoista päivittäin noin 300 lentoa joutuu lentämään keskimäärin 60 merimailia eli noin 110 kilometriä pidemmän reitin. Keskimäärin viiveen vaikutukset ovat 2,5-3 minuuttia per lento.

AirDefender23_logo_25

Air Defender -harjoitusta johtaa Saksa ja kyseessä on suurin harjoitus yli 40 vuoteen myös Saksan Bundeswehrille, joka on suunnitellut harjoitusta noin neljän vuoden ajan. Joulukuusta 2022 lähtien myös Eurocontrolin Network Manager on ollut mukana harjoituksen ilmaliikenteen kapasiteettirajoitusten osalta.

Harjoituksen kolme päätukikohtaa ovat Hohn, Wunstorf sekä Lechfeld. Käytössä on kolme Saksan yllä olevaa harjoitusaluetta, joiden lisäksi ilmaoperaatioita toteutetaan Puolan ja Tshekin ilmatiloissa. Harjoitukseen osallistuu 10 000 henkilöä, 25 eri valtion ilmavoimat sekä noin 250 lentokonetta.


Laaja fiktiivinen skenaario - käyttöön Naton viides artikla

AirDefender_A400_Tornado Air Defender 23 -harjoituksessa on luvassa haastavia skenaarioita kaikille harjoitusosapuolille. Kaikkiaan harjoitusaikana on suunniteltu toteutettavaksi noin 1800 yksittäistä taktista lentosuoritetta. Ensimmäisen viikon lentotehtävät painottuvat ilmasta–ilmaan -sodankäyntiin.

Kyseessä on laaja ja fiktiivinen skenaario, jossa vuosia kestänyt vastakkainasettelu Naton ja itäisen sotilasliitto OCCASUSin kanssa johtanut joukkojen siirtymiseen tasavallan alueelle.

Tätä on edeltänyt tapahtumaketju, jossa kuvitteellinen Murinuksen osavaltio ja sen liittolaiset Plumbeus, Griseus ja Cinereus on yhdistetty yhteisillä kauppa- ja turvallisuussopimuksilla. Naton heikentämiseksi itäliitto lisäsi ensin sotilaallista läsnäoloaan allianssialueen naapurustossa, kuten Baltian lähellä. OCCASUS hyökkäsi erikoisoperaatiossa ja valtasi nopeasti Otson osavaltion Naton alueen ulkopuolella.

AirDefender_F16_A10Seuraavissa vaiheissa OCCASUSin odotetaan yrittävän tunkeutua pohjoiseen kohti Itämerta ja ottavan haltuunsa Rostockin sataman. Erikoisjoukkoja ja OCCASUSin muita joukkoja on jo aiemmin saatettu ujuttaa Saksan alueelle.

Tapahtumien seurauksena Nato on ottanut käyttöön viidennen artiklan.

Laajan harjoituksen tavoitteena selvittää reagointikykyä sekä joustavien ilmaoperaatioiden toimintaa ja suojella väestöä ohjusiskuilta.

AirDefender_Turkki_F16Harjoituksia toteutetaan pääosin kolmella alueella Saksan, Pohjanmeren ja Itämeren yllä. Niillä suoritetaan myös ilmatankkaukset ja matalalennot. Itäisen harjoitusalueen alla on kuvitteellinen Kleibusin alue, joka skenaariossa on OCCASUS-allianssin miehittämä.

Suomen Ilmavoimat on mukana neljällä Hornetilla - avausviikolla ilmasta-ilmaan sodankäyntiä

Suomen ilmavoimien Hornetit tukeutuvat Pohjois-Saksassa sijaitsevaan Hohnin tukikohtaan.

Paraati21_HN4Suomen ilmavoimat lensi harjoituksen avauspäivänä jo ilmataisteluharjoittelua Saksan ilmavoimien Luftwaffen Eurofighter Typhooneja vastaan.

"Erityisen vaikutuksen on tehnyt saksalainen isäntämaatuki ja mittava huolto-organisaatio", kertoi Ilmavoimien everstiluutnantti Rami Lindström.

Avauspäivän aikana Air Defender 23 -harjoituksessa lennettiin 144 lentoa kolmen valtion ilmatilassa. Taivaalla oli päivän aikana kaikkiaan 12 eri lentokonetyyppiä ja yksittäiseen lentotehtävään osallistui jopa 53 lentokonetta.

Lentoposti.fi kertoi Suomen ilmavoimien osallistumisesta Saksan ilmavoimien Luftwaffen johtamaan Nato-maiden ilmavoimien Air Defender 23 -harjoitukseen uutisessaan 4. huhtikuuta ja vahvisti neljän Hornetin osallistumisen harjoitukseen uutisessaan 12. toukokuuta. MH

Lue myös: