Airberlinin punavalkoinen 39-vuotias matka taivaalla päättyy lennolla Münchenistä Berliiniin

airberlin_airbusSaksan toiseksi suurimman lentoyhtiön viimeinen lento lennetään 27. lokakuuta. Korkurssiin ajautuneen oneworld-allianssiin kuuluvan yhtiön viimeinen lento lennetään Airbus A320-koneelle (D-ABNW) Münchenistä Berliiniin. Kaukolennot päättyivät jo 15. lokakuuta.

Noin 39 vuotta sitten perustetun Airberlinin lennot päättyvät tänään 27. lokakuuta 2017, kun viimeinen lento AB6210 lähtee matkaan Münchenistä ja laskeutuu Berliinin Tegeliin.

airberlin_tailViimeisen täyteen bookatun lennon lentävät Airbus A320 (D-ABNW) -koneella kapteenit Roland Koch ja David McCaleb. Viimeinen lento nousee ilmaan kello 21.35 Saksan aikaa ja laskeutuu kello 22.45. Koneessa on 178 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä.

Perjantai-iltana lennetään vielä muitakin Airberlinin lentoja mutta viimeisen lennon kunnia annettiin lennolle AB6210.

Yksi aikakausi tulee päätökseen, kun vuosikymmenten ajan Euroopan lentomatkkinoilla vuodesta 1979 lähtien operoinut yhtiö lopettaa toimintansa. Airberlin on historiansa aikana kuljettanut yli puoli miljardia matkustajaa.

Airberlin tunnetaan Mallorcan lentojen lisäksi vuosittaisista lennoista pohjoisnavan ympäri sekä joulunaikaisesta mahdollisuudesta kuljettaa mukanaan joulukuusi ilmaiseksi.

Airberlinin historia alkoi Yhdysvaltain vuosien 1973/1974 öljykriisin aikaan, kun amerikkalaislentäjä Kim Lundgren menetti paikkansa Pan Americanilla Euroopassa. Hän ei kuitenkaan palannut Yhdysvaltoihin vaan perusti uuden Air Berlin USA tilauslentoyhtiön Eurooppaan.

d-altgVuonna 2004 Airberlin hankki omistukseen 24 prosentin osuuden itävaltalaisesta lentoyhtiö Nikistä. Vuonna 2006 saksalainen dba liitettiin Airberliniin. Vuonna 2007 LTU sulautettiin yhtiöön ja Airberlin tarjosi mannertenvälisiä lentoja.

Viimeisin vaihe yhtiön historiassa alkoi joulukuussa 2011, kun Airberlin ja Etihad Airways aloittivat strategisen yhteistyön. Vuonna 2012 Airberlinistä tuli oneworld-allianssin jäsenyhtiö. Saksalaisyhtiö laajensi tarjontaansa kaukolennoilla erityisesti Yhdysvaltoihin ja Karibialle. Operaatioita oli määrä kasvattaa merkittävästi uuden Berliinin Brandenburgin lentokentän avaututumisen myötä.

Etihad veti rahoituksensa pois Airberlinistä elokuussa 2017 ja yhtiö kertoi hakeutuvansa maksukyvyttömyysmenettelyyn 15. elokuuta 2017. Airberlinin kaukolennot päättyivät 15. lokakuuta, kun laajarunkokoneet piti palauttaa leasingyhtiöille.

Lufthansa pääsi neuvottelutulokseen ja hankki 12. lokakuuta omistukseensa merkittävän osa Airberlinistä. Kauppaan kuului 81 lentokonetta sekä lentoyhtiöt Niki ja LGW. Myös Airberlintechnik (ABT) on myyty pääosin eteenpäin. Neuvottelut Easyjetin ja Condorin kanssa ovat edelleen kesken.