Airbus esitteli UAV-teknologian käyttöä lentokoneen ulkopuoliseen tarkastukseen

A350-XWB_DRONE-quality-inspectionAirbus esitteli Farnborough'n ilmailunäyttelyssä miehittämättömän ilmailun hyödyntämistä lentokoneen ulkopuolisessa tarkastuksessa. Tarkalla kameralla varustettu RPAS/UAV -laitteen avulla koneen rungon ja pyrstön tarkastus sujuu nopeasti. Tarkastuksen aikainen lentorata on automatisoitu ja toimintaa valvoo ihminen.

Miehittämätön ilma-alus seuraa ennalta ohjelmoitua reittiä Airbus A350 XWB -koneen ympärillä ja ottaa sarjan valokuvia lennon aikana. Kaikki kuvat ja erityisesti ne, jotka sisältävät mahdollisia laatuongelmia kuten naarmuja, lommoja tai maalivaurioita otetaan tarkempaan tarkasteluun. Niistä luodaan 3D-malliat ja tallennetaan tietokantaan analysointia varten (Otsikkokuvassa kamerakopteri kiertää A350-900 -konetta).

Uusi toimintatapa helpottaa vian jäljitystä ja ennaltaehkäiseen niiden syntyä sekä vähentää vaurioita. Tarkastukseen kuluu aikaa ainoastaan 10-15 minuuttia, kun perinteisin menetelmin kone oli poissa tuottavasta työstä kahden tunnin verran.

"Teknologian hyödyntäminen parantaa työskentelyolosuhteita sekä työturvallisuutta", sanoo Airbusin laatujohtaja Nathalie Ducombeau.

Tehtävä voidaan suorittaa ilman telineitä tai nostureita. Lisäksi huonot sääolusuhteet eivät haittaa työntekijöitä. Kuvamateriaalia voidaan analysoidan jälkikäteen vielä myöhemminkin.

Lentokoneidein visuaaliset tarkastukset ovat tärkeä osta tuotantoprosessia ja osa Airbusin laatujärjestelmää. Laajamittaisia kokeita tehdään parhaillaan A330 -koneen osalta ja tuote ollaan tuomassa myös muihin Airbusin tuotanto-ohjelmiin.

Lue myös: