Airbus ja Kiina sopivat laajasta kumppanuudesta

Airbus_and_China_partnership_signature_1Airbus ja Kiina ovat ottaneet yhdessä ison askeleen ja luoneet perustan tulevaisuuden yhteistyölle maailman nopeimmin kasvavalla ilmailumarkkinalla. Osapuolet allekirjoittivat  sopimuksen pitkästä ja laajasta Kiinassa tapahtuvasta yhteistyöstä sisältäen matkustajakone- ja helikopteritilauksia, kokoonpanolinjastoja, lennonjohtojärjestelmiä sekä tulevaisuuden vaihtoehtoisia polttoaineita.

Sopimus solmittiin Pariisissa Airbusin toimitusjohtajan Fabrice Brégierin ja kiinalaisosapuolten kesken. Historiallista sopimusta olivat todistamassa myös Ranskan presidentti Francois Hollande ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

"Ensivuonna juhlistamme 30-vuotista menestyksekästä yhteistyötä kiinalaisten kumppaniemme kanssa. Olen ylpeä, että olemme tänään vahvistaneet yhteistyötämme tulevaisuutta ajatellen", sanoi Airbusin toimitusjohtaja Fabrice Bregier.

"Kumppanuutemme Kiinan kanssa tuo hyötyä molemmille osapuolille ja edistävät maailmanlaajuista strategiaamme. Odotamme Kiinan kokoonpanolinjastojen tuottavan huippukoneita useiden vuosien ajan".

airbuschina_airbusAllekirjoitetun sopimuksen mukaan Airbus ja Tianjinin vapaakauppa-alueella sijaitsevan AVIC:n (Aviation Industry Corporation of China) A320-kokoonpanolinjan toimintaa jatketaan kymmenellä vuodella. Vaihe kaksi kattaa vuodet 2016-2025 jolloin toimituksia laajennetaan koko Aasian alueelle. Tehtaassa tullaan valmistamaan vuodesta 2017 lähtien myös A320neo-koneita. Airbus ja kiinalaiset tulevat yhteistyössä kehittämään Tianjinin aluetta yhdessä alihankkijoiden kanssa ja luomaan kilpailukykyisen toimitusketjun.

Yhteistyössä varaudutaan myös Kiinan lentoliikenteen kasvuun, joka on suurempaa kuin missään muualla maailmassa. Airbus tulee tukemaan Kiinan ilmailuviranomaista CAAC:tä uusilla ilmaliikenteenhallinnan (ATM) -järjestelmillä kasvattaakseen alueen kapasiteettia. Yhteistyössä kehitetään myös uusia biopolttoaineita sekä tuetaan aloitteita joilla pyritään vähentämään lentoliikenteen hiilijalanjälkeä Kiinassa.

FAL_A320neo__station_41_1Kiinan CAS (China Aviation Supplies) teki myös 70 matkustajakoneen tilauksen, joka käsittää 43 on 320-perheen konetta ja 27 A330-konetta. Kaupat heijastavat Kiinan lentoyhtiöiden kovaa kysyntää niin kotimaanliikenteessä kuin alueellisessa-, halpalento-, ja kaukoliikenteessä.

Airbus Helicopters ja Kiinan Avicopter allekirjoittivat samalla yhteistyösopimuksen, jonka myötä valmistetaan 1000 uuden sukupolven EC175/AC352-helikopteria. Yhtiöt ovat kehittäneet koptereita yhteistyössä vuodesta 2005 lähtien. EC175-kopterit rakennetaan kansainvälisille markkinoille Ranskan Marignanessa ja AC352-kopteri Kiinassa Avicopterilla pääasiassa Kiinan markkinoille. Avicopter on Kiinan AVIC:n helikoptereita valmistava yksikkö ja maan suurin kopterivalmistaja.

Edellisten lisäksi osapuolet kehittävät myös Airbusin laajarunkoisten koneiden ohjelmia. Yhdessä pyritään perustamaan laajarunkokoneiden kokoonpanolinja Kiinaan, joka sisältää yhteistyötä AVIC:n laajarunkoisten matkustamosisustusten kanssa.