Airbusille historian suurin yksittäinen lentokonetilaus - Indigo Partners tilaa 430 A320neo -konetta

JohnLeahy_IPsign_afterYhdysvaltalainen sijoitus- ja holding-yhtiö Indigo Partners on tilaamassa peräti 430 Airbus A321neo -matkustajakonetta. Kyseessä on ns. MoU (Memorandum of Understanding) eli aiesopimus. Kaupan arvo olisi listahinnoin noin 49,5 miljardia dollaria.

Halpalentoyhtiöihin erikoistuneella Indigo Partnersilla on sijoituksia Frontier Airlinesissä, Meksikon Volariksessa, unkarilaisessa ja chileläisessä JetSmartissa. Kauppa on Airbusin historian suurin yksittäinen kapearunkokoneita koskeva tilaus. Sopimus sisältää kaikkiaan 273 A320neo- ja 157 A321neo-konetta.

JohnLeahy_IPsign_allTilaussitoumuksen allekirjoittivat Dubai Airshow'ssa Indigo Partnersin Bill Franke ja Airbusin kaupallinen johtaja John Leahy, Airbus American johtaja John Eccleston yhdessä mukana olevien lentoyhtiöiden johdon eli Volariksen Enrique Beltranenan, Frontier Airlinesin Barry Bifflen JetSMART'in  Estuardo Ortizinja Wizzairin József Váradin kanssa.

Vuodenvaihteessä eläköityvä John Leahy vitsaili, ettei hän enää tee näin suurta Airbus-kauppaa uransa aikana. 49,5 miljardin listahintaan hän kommentoi, ettei kyseessä ole lähellekään niin suuri kauppa. Kukaan toimija ei käytännössä maksa listahintoja.

""Indigo Partners on ollut merkittävä asiakkaamme sekä Airbusin kapearunkolaivaston tukija jo monien vuosien ajan. 430 lentokoneen tilaus on merkittävä ja olemme tyytyväisiä, kun sen teki ilmailun ammattilaiset, jotka tuntevat tuotteemme niin hyvin kuin Indigo Partners tekee", kommentoi Airbusin John Leahy.

 "JohnLeahy_IPsignKyseessä on merkittävä sitoutuminen 430 lisäkoneella, joka on jopa aliarvio tulevasta kasvupotentiaalista halpalentoyhtiöillemme", kommentoi Indigo Partnersin Bill Franke.

Tilatut koneet tulevat sijoittumaan Latinalaiseen Amerikkaan, Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan. Koneet on määrä toimittaa vuosien 2021-2026 välillä.

Lopullinen kauppahinta riippuu vielä tilaajien moottorivalinnoista, jotka ilmoitetaan myöhemmin.

Valtaosa nyt tilatuista koneista menee Wizzairille, joka vastaanottaa 72 A320neo ja 74 321neo-konetta. Frontier saa koneista laivastoonsa 100 A320neo ja 34 A321neo-konetta. JetSMART vastaanottaa koneista 56 A320neo- ja 14 A321neo-konetta. Loput 46 A320neo- ja 34 A321neo-konetta tulee Volariksen laivastoon.

Arizonan Phoenixissä toimiva Indigo Partnes LLC on yksityinen sijoitusyhtiö, joka on keskittynyt sijoittamaan lentoliikennealaan ympäri maailmaa. Uusi tilaussopimus nostaa Indigo Partnersin yhdeksi Airbusin suurimmaksi kapearunkokoneasiakkaista. Sijoitusyhtiö on aiemmin tilannut lentoyhtiöilleen 427 A320-koneesta.

D-AVXB_011016bVuonna 2015 Airbus myi 250 kapearunkokonetta intialaiselle IndiGo-lentoyhtiölle. Sillä ei kuitenkaan ole tekemistä Indigo Partnersin kanssa samasta nimestä huolimatta.

Airbus on saanut kaikkiaan yli 5200 tilausta A320neo-koneistaan vuodesta 2010 lähtien. Niitä valmistuu tuotantolinjoilta ympäri maailmaa. Tuotantonopeus on määrä kasvattaa 60 koneeseen vuoden 2019 puoliväliin mennessä per kuukausi.