Airbusilta läpinäkyvä lentokone vuonna 2050

 

Älykkäät matkustamot mahdollistavat matkustajan mittojen mukaisen matkustuskokemuksen

Airbus esittelee matkustamokonseptinsa vuodelle 2050: täysin uudenlaisen lentämiskokemuksen, joka on saanut inspiraationsa luonnosta.
 

Henkilökohtaiset alueet korvaavat perinteiset matkustusluokat ja mahdollistavat matkustajan halujen mukaan räätälöidyn ympäristön. Kohteiden välillä matkustajat voivat vuonna 2050 osallistua interaktiiviseen kokoukseen, pelata virtuaaligolfia, lukea kotona oleville lapsille iltasadun ja katsella jalkojen alla avautuvaa näkymää.

Matkustamokonsepti on uusin osa Airbusin ilmailun visiota vuodelle 2050. Viime vuonna esiteltiin konseptilentokone täynnä uutta teknologiaa, joka vähentää päästöjä, jätettä ja melua sekä polttoaineen kulutusta. Tänä vuonna oli matkustamiskokemuksen tulevaisuuden vuoro.

Lentokoneen bioninen rakenne jäljittelee lintujen luiden optimaalista vahvuusrakennetta. Se mahdollistaa älykkään seinäkalvon käytön: kalvo säätelee sisäilman lämpötilaa ja muuttuu tarvittaessa läpinäkyväksi, jolloin matkustajilla on avoimet näkymät kaikkiin suuntiin.

Konseptimatkustamossa on “hermoverkko”, joka toimii älykkäänä rajapintana koneen ja matkustajan välillä. Hermoverkko voi havaita matkustajan tarpeita ja vastata niihin automaattisesti. Se myös mahdollistaa muun muassa matkustajan mukaan muotoutuvan istuimen.

Uusien alueiden avulla matkustaja voi itse muokata lentämiskokemustaan.

-        Virkistävällä alueella matkustaja voi rentoutua ja levätä. Tässä apuna on vitamiini- ja antioksidanttipitoinen ilma, tunnelmavalaistus, aromaterapia ja akupaineluhoidot.

-        Interaktiivinen alue sijaitsee matkustamon keskellä. Virtuaaliset heijastuskuvat voivat viedä matkustajan mihin tahansa ympäristöön, esimerkiksi holografiseen peliin tai shoppaajat virtuaaliseen sovitushuoneeseen.

-        Älykäs teknoalue on suunnattu matkustajille, jotka haluavat tehdä koneessa samoja asioita kuin maassa. Tarjooma ulottuu aina täyteen luksuspalveluun asti matkustajan toiveiden mukaan.

“Selvitystemme mukaan vuonna 2050 matkustajat odottavat saumatonta matkustuskokemusta ja huolenpitoa ympäristöstä. Airbusin konseptimatkustamo on suunniteltu tältä pohjalta. Vuonna 2050 matkustaja voi astua määränpäässään ulos Airbusin koneesta virkistyneenä, yhtä kokemusta rikkaampana”, Airbusin suunnittelujohtaja Charles Champion sanoo.

Airbusin vuotuisista yli kahden miljardin euron tutkimus- ja kehitysinvestoinneista yli 90 prosentilla on vaikutusta nykyisten ja tulevien lentokoneiden ympäristöominaisuuksiin. Teknologian kehityksen ansiosta konseptimatkustamo on täysin kierrätettävissä. Siinä käytetään kasvikuiduista valmistettuja materiaaleja, joissa on itsepuhdistavia ominaisuuksia. Materiaalit vähentävät jätteen määrää ja ylläpidon tarvetta, ja lisäksi ne ottavat hyötykäyttöön matkustajan kehittämän lämmön.

Tällaisia teknologioita kehitetään parhaillaan, ja vaikka ne eivät tulisikaan käyttöön juuri konseptimatkustamossa ja -koneessa ennakoidussa muodossa, jotkin niistä voivat tulla Airbusin tuleviin lentokoneisiin.

Le Bourget’n ilmailumessuilla Pariisissa kävijät voivat nähdä 360 asteen panoraamaelokuvan, jolla esitellään Airbusin visiota ilmailun ja lentokoneiden tulevaisuudesta. Elokuva on nähtävissä Musee de L’air -planetaariossa 20.–26.6.

Lisätietoja Airbusin matkustamokonseptista ja ilmailun tulevaisuuden visiosta löytyy sivulta www.thefuturebyairbus.com  Airbusia voi myös seurata twitterissä@airbus.