AKT torppasi Finnairin havittelemat matkustamohenkilöstön tes-heikennykset

AKT_logoAKT:n hallitus päätti kokouksessaan 11. kesäkuuta, ettei se hyväksy Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtojen heikennysesitystä eikä työehtosopimuksen avaamista.

AKT torppasi Finnairin havittelemat neuvottelut matkustamohenkilökunnan työehtojen heikentämisestä sekä työehtosopimuksen avaamisesta. Finnair pyrkii hakemaan kustannussäästöjä koronapandemian vaikutusten seurauksena.

"Se ei ole oikea tapa vastata koronakriisin haasteisin. On tärkeää ymmärtää Finnairin liiketoimintaympäristö, mutta ehdotettujen pysyvien säästöjen sopiminen vaiheessa, jossa henkilökunta on toistaiseksi lomautettuna, on vaikeaa", sanoo AKT:n hallituksen jäsen ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen SLSY ry:n puheenjohtaja Jari Toivonen.

"Henkilöstö on nyt valmiudessa nostamaan yhtiön taas tolpilleen, kun kysyntä elpyy. Muualla maailmassa ei ole yhteiskunnan kustantamaa lomautusjärjestelmää. Koko Suomi tulee maksamaan koronavelkaa ja osallistumaan jälleenrakennukseen", jatkaa Toivonen.

SLSY on aiemmin lähestynyt Finnairin hallitusta, toimitusjohtajaa sekä johtoryhmää avoimella kirjeellä koskien työn ulkoistuksia.

Toivosen johtama SLSY pitää lausuntonsa mukaan tuomittavana Finnairin työehtosopimusshoppailua ulkomaisella vuokratyövoimalla samaan aikaan kun suurin osa sen omasta matkustamohenkikökunnasta on lomautettuna. SLSY huomauttaa myös, että samaan aikaan.valtio tukee yhtiötä pääomittamalla sitä noin 700 miljoonalla eurolla.

Ammattiliitto haluaakin kyseiseen ongelmaan ratkaisun.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry on matkustamohenkilökunnan etujärjestö sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ammattiosasto. Yhdistyksen jäsenet ovat suomalaisten ja Suomessa toimivien lentoyhtiöiden lentoemäntiä, stuertteja ja pursereita.