Alaska Airlines, American Airlines ja JetBlue Nesteen vastuullisen polttoaineen asiakkaiksi SFO:lla

NExBTL_refinery_nesteoilNeste toimittaa vastuullista lentopolttoainetta (Sustainable Aviation Fuel, SAF)  Alaska Airlinesille, American Airlinesille ja JetBlue Airwaysille San Franciscon kansainväliseltä lentoasemalta (SFO) lähteville lennoille. Vähähiilinen ja korkealaatuinen polttoaine tukee lentoyhtiöiden pyrkimyksiä saavuttaa ilmastotavoitteet.

Neste toimittaa vastuullista Neste MY Renewable Jet Fuel -lentopolttoainetta San Franciscon kansainväliselle lentoasemalle SFO:lle.  Yhdysvaltalaistankkerilaivalla SFO:lle toimitetun biokerosiinin viimeinen prosessointi ja tuotanto toteutettiin Teksasin Houstonissa. Nesteen SAF:n saavuttua San Franciscon kansainvälisen lentoaseman polttoainesäilöön, se on lentokentällä toimivien kaupallisten-, rahti- tai liikelentotoimintojen käytettävissä.

Kyseessä on lisäksi ensimmäinen toimija, jonka biokerosiinin jakeluun käytetään olemassa olevaa polttoainejakelujärjestelmän putkistoa SFO:lla. Saman järjestelmän kautta on alunperin kuljetettu ainoastaan fossiilisia polttoaineita. 

Nesteen uusiutuva lentopolttoaine sekoitetaan ennen käyttöä fossiiliseen lentopolttoaineeseen, ja se täyttää sen jälkeen lentopolttoaineiden ASTM-standardin tekniset vaatimukset. Nesteen olisi pitänyt muussa tapauksessa järjestää tankkiautojakelu, joka olisi johtanut myös fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Nesteen toimittamalla biokerosiinilla voidaan vähentää lentoliikenteen päästöjä merkittävästi. SFO:n lentoaseman mukaan kyseessä on ilmastoharppaus, kun tämän vastuullisesti tuotetun polttoainemäärän päästövähennysmäärä on vastaava kuin 1200 lentoa San Franciscon ja New Yorkin välillä Airbus A320 tai Boeing 737 -koneella.

SFO:n lentoasema solmi jo vuonna 2018 yhteisymmärryssopimuksen polttoainetoimittajien kanssa, joista yksi oli Neste. Mukana oli myös kahdeksan lentoyhtiön ryhmä, joiden myötä vastuullisen lentopolttoaineen käyttöä saataisiin kasvatettua.

Alaska Airlines, American Airlines ja JetBlue Airways ovat ensimmäiset suuret yhdysvaltalaiset lentoyhtiöt, jotka sitoutuvat ottamaan Nesteen SAF:in käyttöön San Franciscon kansainvälisellä lentoasemalla. Jetblue-yhteistyön osalta Neste kertoi hankkeesta jo keväällä 2020.

Kaikki kolme lentoyhtiötä ovat jo vastaanottaneet  ensimmäiset toimituksensa Nesteen vastuullista lentopolttoainetta.

Nesteen uusiutuvaa lentopolttoainetta voidaan käyttää drop-in polttoaineena olemassa olevien lentokonemoottoreiden ja lentoaseman polttoaineen jakeluinfrastruktuurin kanssa ilman lisäinvestointeja. Puhtaassa muodossaan polttoaine vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 % sen elinkaaren aikana fossiiliseen lentopolttoaineeseen verrattuna. Polttoaine on valmistettu vastuullisesti hankituista, 100 % uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista.

 IMG_20190307_153817Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 100 000 tonnia (34 miljoonaa gallonaa). Singaporen jalostamon laajennuksen myötä ja mahdollisilla lisäinvestoinneilla Rotterdamin jalostamoon Neste pystyy valmistamaan vuodessa noin 1,5 miljoonaa tonnia (515 miljoonaa gallonaa) uusiutuvaa lentopolttoainetta vuoteen 2023 mennessä.

Neste auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään ja on sitoutunut tekemään tuotannostaan hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä.

Lue myös: