ANA:n Dreamliner teki hätälaskun Japanissa

ana_787_boeingAll Nippon Airways -lentoyhtiön Boeing 787 Dreamliner on tehnyt hätälaskun Takamatsun kentälle Japanissa. Koneen 129 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä evakuoitiin onnistuneesti hätäuloskäyntien liukujen avulla. Syynä hätälaskuun oli lentäjien saama ilmaisu akkuviasta. ANA on laittanut kaikki 787-koneensa lentokieltoon tapahtuman selvityksen ajaksi. Japan Airlines on päätynyt samaan ratkaisuun.

Dreamliner oli yöllä Suomen aikaa noussut normaalisti runsaan tunnin kestävälle kotimaanlennolle NH692 Yamaguchista Tokioon. Ongelmat alkoivat kun kone oli ollut ilmassa 18 minuuttia. 787 aloitti korkeuden vähentämisen ja teki hätälaskun noin puolen tunnin lennon jälkeen.

Televisiokuvissa 787 (JA804A) on Takamatsun kentällä rullaustiellä liukumäet laukaistuina. Pelastusyksiköt ympäröivät konetta, mutta savua ei näy. Lentokenttä on suljettu tapauksen vuoksi.

Joidenkin tiedotusvälineiden mukaan koneessa olisi vikailmoituksen ohella havaittu lennolla myös savun hajua. Lentoyhtiö ei kommentoi tietoa. Toiset mediat puolestaan kertovat, että akkuongelmista saatu hälytys olisi ollut väärä.

Kone rullasi pois kiitotieltä ennen matkustajien poistumista. Joka tapauksessä evakuointi hätäpoistumisteiden kautta viittaa siihen, että jonkinlainen hätätilanne on ollut päällä. Slaidien käytössä loukkaantuu usein matkustajia, joten siihen ei turvauduta kuin oikeassa tarpeessa.

Boeing 787 -koneet ovat olleet viime aikoina uutisisotsikoissa erilaisten ongelmien takia. Yhdysvalloissa on juuri käynnistetty FAA:n erikoistutkimus koneen sähköjärjestelmästä. Myös Japanin ilmailuviranomainen oli juuri ehtinyt aloittaa oman selvityksensä.

ANA:lla on käytössään 17 Boeing 787-8 -konetta. JA804A on toimitettu yhtiölle vuosi sitten. Seitsemällä koneella lentänyt JAL ja ANA operoivat yhdessä lähes puolta toimitetuista 787-koneista.

 

Kuva JA804A:sta Takamatsussa: Washington Post

Lue myös: