Arktisten alueiden sääennustetarkkuus paranee - Sodankylän avaruuskeskukselle uutta satelliittidataa

satelliitti_matiastakalaIlmatieteen laitos ja yhdysvaltalainen ATLAS Space Operations ovat solmineet palvelusopimuksen satelliittidatan vastaanottamisesta. Yhteistyön avulla Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus pystyy palvelemaan suomalaisia ja kansainvälisiä kaukokartoitus- ja satelliittidatan käyttäjiä entistä paremmin.

Yhteistyön ensimmäisenä askeleena Sodankylässä sijaitseva Arktinen avaruuskeskus alkaa vastaanottaa kaukokartoitusdataa ATLASin yhteistyökumppanille Yhdysvaltojen kansalliselle merentutkimus- ja ilmatieteen laitokselle (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA). Yhteistyössä välitettävällä satelliittidatalla parannetaan sääennusteiden tarkkuutta etenkin arktisilla alueilla.

”Julkisen ja yksityisen tahon välinen toiminta mahdollistaa tehokkaan ja joustavan yhteistyön”, sanoo Arktisen avaruuskeskuksen johtaja Jyri Heilimo.

Satelliittimaa-asemat ovat usein kalliita investointeja. Yhteistyöllä pyritään parantamaan investointien hyötysuhdetta.

”Yhteistyön sopiminen on tärkeä askel ATLASin kyvykkyyden lisäämisessä polaariradoilla kiertävien satelliittien tukemisessa”, sanoo Mike Carey, ATLAS Space Operationsin perustaja ja strategiajohtaja.

Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus vastaanottaa satelliittidataa useista kaukokartoitussatelliiteista Sodankylässä olevalla satelliittimaa-asemalla. Sodankylän pohjoinen sijainti antaa asemalle erinomaiset mahdollisuudet toimia naparatoja kiertävien satelliittien maa-asemana.

Asema on kattavasti varustettu myös erilaisilla havaintomittalaitteilla, joiden avulla voidaan myös varmentaa erilaisten satelliittimittausten oikeellisuus. Ensimmäiset yhtäjaksoiset meteorologiset mittaukset on aloitettu jo vuonna 1908. Sodankylässä toimii monipuolinenja pitkälle kehitettynyt havainto- ja tutkimusalusta sekä omille, että vieraileville tutkimusprojekteille. 

Arktisen avaruuskeskuksen yhteistyökumppaneita ja rahoittajatahoja ovat muun muassa kansainväliset avaruusjärjestöt (ESA, EUMETSAT, NASA, NOAA), Euroopan unioni sekä useat muut kansalliset organisaatiot ja tutkimuslaitokset, kuten Suomen ympäristökeskus (SYKE), ja Sodankylän geofysiikan observatorio

Avaruuskeskuksessa toimii myös Kansallinen satelliittidatakeskus, joka arkistoi ja jakelee satelliittidataa suomalaisille käyttäjille ja ulkomaalaisille kumppaneille. Satelliittidatakeskus tarjoaa myös satelliittidatan prosessointipalveluita.

ATLAS Space Operations on yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa tietoliikennepalveluita satelliittimaa-asemille. Sen edistyksellinen maa-asemateknologia ja uudet lähestymistavat antavat mahdollisuuden siirtää suurempia määriä satelliittidataa maahan edullisemmin ja nopeammin kuin ennen.

Lue myös: