Avaruushistoriaa: SpaceX laukaisi onnistuneesti jo kerran lentäneen kantoraketin

falcon9_0317_launch_spacexYhdysvaltalainen SpaceX on tehnyt avaruushistoriaa laukaisemalla Kennedy Space Centeristä jo kerran käytetyn Falcon 9 -kantoraketin ensimmäisen vaiheen. Se myös laskeutui jälleen onnistuneesti merellä odottavalle proomulle. Menestyksen arvioidaan alentavan kantorakettioperaatioiden hintaa.

Falcon 9 starttasi lennolle Kennedy Space Centerin laukaisualusta LC-39A:lta puoli kahden maissa yöllä Suomen aikaa. Se kuljetti avaruuteen kaupallisen SES-10-tietoliikennesatelliitin, joka sijoitettiin geostationääriselle kiertoradalle.

Falcon9_0317_SpaceXFalcon 9 käyttää nestemäistä polttoainetta. Ensimmäisessä vaiheessa on yhdeksän Merlin 1D -rakettimoottoria.

Toisen vaiheen irrottua ja jatkettua korkeammalle ensimmäinen vaihe teki onnistuneen palun ilmakehään ja se laskeutui moottoriensa varassa merellä odottavalle suurelle proomulle (oikealla). Lento kesti noin kahdeksan ja puoli minuuttia.

Myös Falcon 9:n hyötykuorman suojakuoren pelastamista uudelleenkäyttöä varten oli määrä yrittää. Sen onnistumisesta ei vielä ole tietoa.

landing_spcexNyt toisen kerran avaruuteen matkannut ensimmäinen vaihe oli mukana myös huhtikuussa 2016 tehdyllä CRS-8 -lennolla. Silloin se teki ensimmäisen onnistuneen laskeutumisen Autonomous Spaceport Drone Ship -proomulle.

Ensimmäisen kerran raketin palautus takaisin avaruudesta onnistui joulukuussa 2012. Silloin lasku tehtiiin maa-alueelle (yllä). T.T.