Cessna SkyCourier sai FAA:n tyyppihyväksynnän - rahtiversion avausasiakas on FedEx Express

Cessna-SkyCourier-FAA2Textron Aviationin Cessna SkyCourier sai 14. maaliskuuta 2022 Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n tyyppyhyväksynnän. SkyCourier on kaksimoottorinen monitoimipotkuriturbiinikone, joka edustaa kokonaan uudenlaista suunnittelua.

Textron Aviation toteutti yli 2100 lentotunnin mittaisen koelento-ohjelman kolmella SkyCourier-koneella. Ensilento koneella tehtiin toukokuussa 2020 ja tyyppihyväksyntään tähtäävät lennot käynnistyivät maaliskuussa 2021. Nyt kone on valmis ja tyyppihyväksytty.

Cessna-SkyCourier-FAA1Ensimmäinen tuotanversion koneyksilö valmistui Wichitan kokoonpanolinjalta helmikuussa 2022. Se toimitetaan avausasiakkaalle FedEx Expressille, joka on tilannut 50 SkyCourier- rahtiversiota. Lisäksi FedExillä on optiot toiseen 50 koneyksilöön. Koronaviruspandemia on viivästyttänyt hanketta ja ensimmäistä toimitusta, jonka on määrä tapahtua nyt ennen vuoden 2022 puoliväliä.

Avausasiakas on ollut myös mukana kehittämässä SkyeCouerieria sen käytettävyyden, ominaisuuksien osalta. SkyeCourier onkin suunniteltu todelliseksi monitoimikoneeksi. Normaalitoimintaa helpottamaan koneeseen on suunniteltu nopeat huollot mahdollistava rakenne. Matkustamon osalta käytössä on erityiset ratkaisut, jolla esimerkiksi penkit ja matkatavarahyllyt voidaan irrottaa koneesta nopeasti.

SkyCourier_paxSkyCourier on siis todellinen monitoimikone, joka tulee markkinoille 19-paikkaisena matkustajaversiona. Se mahdollistaa 2300 kg:n hyötykuorman kuljettamisen.

Toisena vaihtoehtona on rahtikoneversio, joka mahdollistaa noin 2700 kg:n hyötykuorman  kuljettamisen kolmessa LD3-rahtikontissa. SkyCourierissa on oma ovi ohjaamoon, jonka lisäksi takarungossa on suuri rahtiovi. SkyCourierin listahinta on noin 5,5 miljoonaa dollaria.

Valmistajan mukaan SkyCourierilla on vankka suorituskyky ja alhaiset operointikustannukset. Nopeat käännöt maassa mahdollistaa yhden pisteen painetankkaus. Koneen matkalentonopeus on 200 solmua (370 km/h) ja toimintamatka on 900 merimailia eli noin 1660 kilometriä. Lakikorkeus on 25 000 jalkaa eli noin 7600 metriä. SkyeCourierin kiitotievaatimus on vain 1000 metriä. SkyeCourierissa on kaksi Pratt & Whitney PT6A-65SC -potkuriturbiinimoottoria.

SkyCourier_cargoUseat valmistajat kehittävät sähkölentokonetta, joka mahdollistaisi uudenlaiset kannattavat lentoreitit. Textronin Cessna SkyCourier on kuitenkin valmis ratkaisu, joka on käytettävissä nykyisin määräyksin ja nykyisellä infralla.

Koneen kiinteä laskutelinejärjestelmä mahdollistaa operaatiot myös huonopintaisilta kiitoteiltä. Toimintamatka mahdollistaisi lennot laajasti esimerkiksi Suomessa ja lähialueilla. MH

Lue myös: