EgyptAirin A320 -koneen hylky löydettiin välimerestä - ainakin toinen lennontallennin on nostettu

A320_egyptair_flyfinland_kalleahtolaVälimeren yllä kadonneen EgyptAirin Airbus A320 -koneen hylky on viimein löydetty Välimerestä.  Lento MS804 oli matkalla Pariisista Kairoon, kun katosi lennonjohdon tutkasta aamuyöllä 20. toukokuuta. Toinen lennontallennin on saatu nyt nostettua merestä.

Mereen päätyneessä Airbus A320 (SU-GCC) -koneessa oli 56 matkustajaa ja 10 hengen miehistö. Kaikki menehtyivät turmassa.

Egyptin siviili-ilmailuministeriön mukaan syvän meren etsintöihin erikoistunut S.V. John Lethbridge -alus havaitsi Välimerestä lentokoneen rungon useassa osassa Kreetan saaren ja Egyptin rannikon väliltä. Koneen keskiviikkona 15. kesäkuuta löydetty hylky on pahimmillaan kahden kilometrin syvyydessä.

Ilmailuministeriö kertoi 16. kesäkuuta, että merestä on nostettu takarungon osa, jossa lennontallentimet sijaitsevat. Ainakin ohjaamoäänentallennin (DCVR) on saatu jo nostettua. Itse tallennin oli vaurioitunut mutta muistiyksikkö on tallessa. Se kuljetetaan seuraavaksi Alexandriaan onnettomuustutkintaviranomaisten haltuun.

Turman tutkijoiden käyttöön on myös toimitettu useita valokuvia meren pohjasta.Yhdistämällä kuvat saadaan karttakuva alueesta, jonne koneen osat ovat levinneet.

Rungon löytänyt Deep Ocean Search Ltd (DOS) S.V. John Lethbridge rakennettiin vuonna 1965 jäänmurtajaksi. Nykyisin syvänmeren etsintään erikoistunut alus kykenee laitteistonsa avulla kartoittamaan merenpohjaa jopa kuuden kilometrin syvyydessä. Käytössä on mm. Comanche 6000 ROV -vedenalainen etsintälaite (Remote Operated Vehicle) sekä 9000 metrin syvyyteen saakka näkevä Kongsberg Simrad EA600 -kaikuluotain

Lue myös: