Elokapinan mielenosoitus Helsinki-Vantaan lentoasemalla - poliisi otti kiinni 28 henkilöä

Turva_HEL_1(Päivittynyt klo 22.28) Elokapina aloitti lauantaina 7. toukokuuta kello 15 mielenilmauksen Helsinki-Vantaan terminaalin T2 turvatarkastuksen edustalla. Toiminta on tukkinut pääsyä turvatarkastukseen ja poliisi on käskenyt mielenosoittajia siirtymään toisaalle. Itä-Uudenmaan poliisi ilmoitti ottavansa kiinni noin 20 henkilöä, jotka eivät noudata käskyjä. Mielenosoitus terminaalissa päättyi noin kello 17.00.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan Elokapinan mielenosoituksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla on noin 40—50 mielenosoittajaa. Poliisi on käskenyt mielenosoittajia siirtymään sopivammalle paikalle.

Poliisin mukaan noin 20 henkilöä ei ole noudattanut käskyä ja he vaikeuttavat turvatarkastukseen pääsyä. Poliisi kertoo ottavansa heidät kiinni.

Hieman kello 16.30 jälkeen poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni 28 mielenosoittajaa. Näitä poistumiskäskyä noudattamatta jättäneitä henkilöitä epäillään tässä vaiheessa niskoittelusta poliisia vastaan ja julkisrauhan rikkomisesta.

Kello viiden jälkeen Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tyhjentäneensä terminaalin mielenosoittajista ja tilanne Helsinki-Vantaan lentoasemalla on päättynyt. Poliisi sai lentoasemalla virka-apua Rajavartiolaitokselta tilanteen hoitamisessa.

Poliisi tiedotti, että kiinniotetut kuljetettiin Helsingin ja Vantaan poliisivankiloihin. Heidät päästetään vapaaksi keskiyöllä. Kiinniotetuista jo kaksi on osoittautunut alaikäisiksi ja heidät on päästetty vapaaksi heti.

Elokapina toteaa mielenilmauksessaan lentämisen olevan energian ylikuluttamista, joka kuumentaa ilmastoa kiihtyvään tahtiin ja vaikeuttaa fossiilisista polttoaineista irtautumista.

Elokapina kertoi estäneensä pääsyn turvatarkastukseen ja toteaa ettei mielenosoitus kohdistu yksityishenkilöihin vaan lentoliikenteeseen. Yksittäisten matkustajien pääsy turvatarkastukseen voi kuitenkin vaikeutua.

Suomen Elokapinan toiminta on käynnistynyt marraskuussa 2018. Se seuraa Isossa-Britanniassa lokakuussa 2018 perustettua Extinction Rebellion -liikettä. Elokapina kertoo levinneensä Suomessa yli kymmeneen kaupunkiin ja sen nimissä on toiminut satoja kapinallisia ympäri Suomea. Massaliikkeen tavoitteena on häiritä toiminnallaan tavallista arkea ja tuoda esiin ilmastokriisiasioita sekä tarvittaessa myös lakia rikkoen.

Vuonna 2017 poliisi ilmoitti Helsinki-Vantaan lentoaseman olevan kansainvälinen erityiskohde, jossa ei enää sallita mielenosoituksia terminaalien sisällä. Lentoliikenne, turvatarkastukset, lentoaseman työntekijöiden työrauha ja matkustajien lentoasematoimet sekä yleinen järjestys ja turvallisuus eivät saa häiriintyä tai vaarantua.

Nyt toukokuussa 2020 julkistetun linjauksen mukaan lentoasemaa koskevien turvallisuusvaatimusten vuoksi lentoasemaa ei voi verrata mihin tahansa yleiseen paikkaan. Mielenosoitukset eivät saa aiheuttaa vaaraa tai kohtuutonta häiriötä matkustajille, sivullisille, liikenteelle tai lentoaseman toiminnalle.

"Poliisi ei ollut saanut mielenosoituksesta ennakkoilmoitusta. Helsinki-Vantaan lentoaseman yleisillä alueilla saa osoittaa mieltään, mutta poliisi osoittaa mielenosoitukselle sopivamman paikan, jos mielenosoitus järjestetään lentoaseman sisätiloissa tai sisääntuloväylien läheisyydessä", linjasi komisario Jere Pääkkönen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta Elokapinan mielenosoituksen jälkeen.

 

Päivitys kello 16.45: Lisätty tieto 28 kiinniotetusta mielenosoittajasta.
Päivitys kello 17.07: Lisätty tieto mielenosoittaijien poistamisesta terminaalista.

Päivitys kello 22.28: Lisätty Rajavartilaitoksen antama virka-apu sekä poliisin tuore linjaus mielenosoituksista Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 

Lue myös: