Emiratesin 777-koneisiin lasinen lounge, Tullille älykumihanskat, lentoreitti Malmilta Helsinki-Vantaalle

aprillia_Emirates_loungeEmirates lanseerasi Boeing 777X -koneisiin upean lasiseinäisen Sky Loungen, joka tarjoaa hulppeat näkymät taivaalle. Helsinki-Vantaalla Tulli saa käyttöön älykumihansikkaat ja Finnairin uusiin A350-900 -koneisiin asennetaan sohvat. Yksi merkittävimmistä 1. huhtikuuta julkaistuista uutisista on kuitenkin April Airlinesin suora reittilento Helsinki-Malmilta Helsinki-Vantaalle. Valtiokin aikoo investoida Malmin infrastruktuuriin.

aprillia_Emirates_777XHuhtikuun 1. oli jälleen perinteisen kiihkeä ilmailu-uutispäivä niin Suomessa kuin maailmalla.

Emirates Airlines esitteli vuonna 2020 käyttöön otettaviin Boeing 777X -koneisiinsa uuden asennettavan Sky Loungen. Kyseessä on ekslusiivinen takarunkoon asennettava lasiseinäinen lounge. Se tarjoaa upeat ja lähes esteettömät näkymät lennolla ympäriinsä.

aprillia_Finnair_sohvaFinnair kertoi 1. huhtikuuta nostavansa kotoilun ja pohjoismaisen asiakaskokemuksen uudelle tasolle. Yhtiö maaliskuussa 2018 vastaanottavansa kaksi Airbus A350-900 XWB -konetta nopeutetulla aikataululla.

Nyt niihin kerrotaan asennettavan uusi sohvaluokka. Finnairin mukaan pitkien sohvarivistöjen suunnittelussa on panostettu leikkisyyteen ja sijoittelussa erityisesti yhteisöllisyyteen.


Älykumihansikkaat tehostavat tullitarkastuksia

Suomen Tulli tehostaa matkustajaliikenteen valvontaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun 1. huhtikuuta otetaan käyttöön viimeisintä tekoäly- ja robotiikkateknologiaa tehokkaasti hyödyntävät älykumihansikkaat.

Aprillia_kumihansikkaatKolmannen tullisukupolven kumihansikkaiden tueksi on kehitetty ennennäkemättömiä raportointi- ja analytiikkasovelluksia. Hansikkaat on suunniteltu erinomaisissa synergioissa teknologiajätti Inno-Kumin kanssa.

"Tullitarkastaja kykenee älyhansikkaiden ultraherkkien antureiden avulla havainnoimaan jo kaukoetäisyydeltä lähestyvästä kohteesta mm. huumaus- ja dopingaineet, hermostuneisuuden asteen sekä veronkiertoaikeet", valvontajohtaja Kaino Lateksi-Toivonen selittää.

Älykumihansikkaita on koeponnistettu menestyksekkäästi Näränperän rajanylitysasemalla Torniossa talven aikana. Suurempien matkustajavirtojen pariin, Helsinki-Vantaan lentoasemalle jalkautuvat ensimmäiset tullitarkastajat älyhansikaspareineen 1. huhtikuuta kello 10 alkaen.


Reittilennot Malmilta Helsinki-Vantaalle

Yksi merkittävimmistä uutisista on kuitenkin Apri Airlinesin reittiavaus Malmin lentokentältä Helsinki-Vantaalle. Reittiavaus on saanut myös valtion investoimaan Helsinki-Malmin infrastruktuuriin.

Malmi_opaste_1Helsingin ja Vantaan välille avataan pysyvä reittilentoyhteys osana pääkaupunkiseudun tavoitettavuus -ohjelmaa 1.4.2018 alkaen. Lennot lähtevät  Helsingistä Malmin lentoasemalta ja laskeutuvat Vantaan lentoasemalle. Lennot toimivat taksiperiaatteella eli lentävät ns. sukkulalentoja.

Maksuttomat esittelylennot alkavat Malmilta sunnuntaina klo 12.00 ja laskeutuvat Vantaalle klo 12.05 ja sen jälkeen edestakaisin puolen tunnin välein. Yleisö on tervetullutta todistamaan tätä historiallista tapahtumaa molemmille lentoasemille.


Konsepti Euroopasta nyt Suomeenkin

Operaattorina toimivan April Airlinesin tiedotteessa todetaan, että Malmi on ihanteellinen kenttä nimenomaan seutukohtaisten lentojen joustavaan operointiin. Vantaan kenttä asettaa toiminnallisia haasteita: seudulliset reittilennot lennetään pääosin myöhään yöllä tai hyvin aikaisin aamulla, koska Vantaalta ei saada ns. SLOT-aikoja päivävuoroille.

Seutuliikennevuorot muualle Suomeen alkavat kevään aikana, mutta tärkein Vantaan yhteys avataan tänään. Yhtiö tutkii myös muiden kaupunkiparien välisiä lentoreittejä, sillä kysyntää on paljon.

“Operoimme erilaisia kaupunkipareja ympäri Eurooppaa seutuliikenteeseen sopivalla kalustolla”, kertoo April Airlinesin johtaja Frank Haggstorm.

”Esimerkiksi Pariisin Orlyn ja Lontoon Lutonin kentän välinen yhteys on erittäin suosittu.”

“Meille on tärkeä asia aloittaa reittilennot Suomessa, kun pääkaupungista voidaan operoida. Joustavan lentoyhteyden tarve Vantaan ja Helsingin välillä korostuu, kun kaupunkibulevardit rakennetaan lyhyiden yhteyksien tarpeisiin.”

Yhtiö toimii kaikkialla Euroopassa ja aikoo laajentaa toimintaansa viimeisiinkin Euroopan pääkaupunkeihin.

”Suomen jälkeen odottelemme vielä Bulgarian ja Slovenian pääkaupunkien yhteyteen rakennettavien citykenttien valmistumista. Haluamme operoida vastaavalla konseptilla näissä viimeisissäkin Euroopan maissa, joissa citykentät vielä puuttuvat pääkaupungeista. Kaikkien muiden pääkaupunkien yhteydestä citykenttä jo löytyykin.”

April Airlines on edelläkävijä tulevaisuuden ilmailutrendin aallonharjalla.

”Citykentiltä  on valmius toimia kasvavan lentoliikennetrendin mukaisesti, tuoden merkittävän tavoitettavuuden kasvun tärkeille talousalueille. Helsingin kalustoksi kilpailutamme parhaillaan Airbusin ja Boeingin sähkökäyttöisiä citymatkustajakoneita”, lisää Haggstorm.


Helsinki ja Vantaa innoissaan

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Vantaalla toimivan lentokentän läheisyyteen rakennettuihin businesspuistoihin on investoitu paljon.

”Air business park -konsepti on menestynyt loistavasti tehden alueesta vetovoimaisemman nimenomaan yrityksille. Se on ollut merkittävä ajuri Vantaan nopeaan positiiviseen kehittymiseen.” toteaa Vantaan ilmailukehityspäällikkö Janne Vaakakierre.

Helsingin uusi ilmailukehityspäällikkö Anna Vapaamäki komppaa vantaalaista kollegaansa:

”Tätä samaa nostetta halutaan tuoda myös Helsinkiin nyt avatulla uudella lentoyhteydellä: yritysten työntekijät pääsevät lentämään joustavasti suoraan Malmille, lähelle Helsingin keskustaa. Todennäköisesti liikennemahdollisuus houkuttelee yritysten investointeja liiketiloihin Malmin lähistöllä. Tulevaisuuden ilmailulle Malmi on ihanteellinen paikka, ja sinne tulee varmasti drone- ja sähköisen ilmailun yritysten toimintoja.”


Valtio
 aikoo investoida Helsinki-Malmin infrastruktuuriin

Valtion yleisilmailupäällikkö Janina Freeberg on innoissaan: ”Reittilentoliikenteen aloittaminen Malmilta avaa myös mahdollisuuksia osoittaa valtion investointeja infrastruktuurin rakentamiseen ja parantamiseen. Valtio on aiemminkin investoinut malmiin, viime aikoina mm. Kainuun suunnalla.”

Vaikka Malmi onkin Suomen toisiksi vilkkain lentoasema operaatiomäärillä mitattuna, eivät valtio tai kentän omistava Helsingin kaupunki ole tukenut kentän kehittämistä ja peruskorjauksia lainkaan vuonna 2018. Uudet reittilentoyhteydet tekevät investoinnit nyt kannattaviksi ja mahdollisiksi.

”Muualla Euroopassa kasvavin lentoliikenteen muoto on pienemmillä lentokoneilla operoitu liikenne kasvukeskusten ja eri kaupunkien välillä. Lentäminen liikkumismuotona kasvaa globaalisti ja merkittävin kasvualue ovat paikalliset lentoyhteydet. Näitä toteutetaan yleisesti vapaan aikataulun citykentiltä, joissa ei ole pakollista SLOT-koordinointia, eli erillisiä aikataulutettuja lentokoneiden lähtö- tai tuloaikoja. Esimerkiksi Tukholman kaupungin ympärillä on viisi lentokenttää, joista tunnetuimmat ovat Arlanda ja Bromman citykenttä. Nyt tämä trendi on vihdoin saapunut myös Suomeen.” koostaa Ilmailuhallituksen ylipääjohtaja Pasi Siemens.


Lentoasema vihittiin käyttöön 15.5.1938

Malmi_77v_avajaisetHelsinki-Malmin lentoasema juhlii 80-vuotista historiaansa tänän vuonna monin muinkin tavoin. Muun muassa Helsinki Fly-in 25.-27.5.2018 asettuu lähekkäin kentän 80-vuotisvihkimispäivän kanssa. Tapahtumaan odotetaan yli sataa lentokonetta ja tuhansia ihmisiä ympäri maata. Aikaisempina vuosina vieraita on saapunut ympäri Eurooppaa. Osallistujia odotetaan enemmän kuin vuoden 1938 vihkiäistilaisuuteen, johon osallistui 25 000 kansalaista.

Lentoposti.fi:n toimitus toivottaa lukijoilleen iloista aprillipäivää.